Ekološke tenisice s oznakom "Made in Croatia" stavite na shopping listu

Ekološke tenisice s oznakom “Made in Croatia” priča su o uspjehu

GREEN_300_listici_sredina

Napravljene od konoplje, lana, pluta, drva, kukuruza...

Kada bismo sve silne tenisice, cipele, natikače, čizme, sandale i papuče posložili u jedan red – cijelu zemaljsku kuglu mogli bismo omotati tristo puta.

Hrvatski brend Miret, kojeg su prije šest godina pokrenula braća Hrvoje i Domagoj Boljar, na platformi za grupno financiranje Kickstarter u ožujku je lansirao svoju drugu kolekciju udobnih i izdržljivih ekoloških tenisica napravljenih od 97% prirodnih materijala. No to je već zaplet u romanu zvanom “Ekološke tenisice koje osvajaju svijet”.

Krenimo od početka…Hrvoje i Domagoj nisu u biznis razvoja tenisica krenuli od nule, ali s obzirom da je u pitanju eko razvoj – kao da i jesu. Naime, ova dvojica braće iz Duge Rese nastavili su obiteljski posao u proizvodnji obuće, ali su ga transformirali prema razvoju i proizvodnji za luksuzne brendove. Radeći tako u toj industriji, upoznali su njezinu tamnu stranu – način na koji se proizvode materijali izuzetno su štetni za okoliš.

Ostaci platna i kože te ljepilo samo su dio opasnog otpada, a na kraju, kad ju više ne nosimo, obuća završava u smeću gdje su svi ti materijali zajedno i nije ih moguće odvojiti, reciklirati i zbrinuti.

Vodeći se tom spoznajom, napravljene su tenisice od konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i 100% prirodne vune s Novog Zelanda certificirane najstrožim ekološkim certifikatima na svijetu za sigurnost životinja i okoliša. Trebalo je punih pet godina da razviju tenisicu kakva je danas zato što su korišteni materijali zaista posebni i nije ih bilo lako pronaći i razviti.

Tenisice koje su dizajnirane tako da minimiziraju utjecaj na okoliš u procesima proizvodnje materijala, korištenja ali i nakon korištenja nisu biorazgradive u potpunosti. Ipak, kada se jednom razgrade – iza njih neće ostati čestice mikroplastike i teški materijali no braći Boljar svakako je cilj u narednom periodu razviti tenisicu koju se može kompostirati u vlastitom vrtu zajedno sa ostacima hrane i biljkama.

Hempies, Woolies, Fluffies i Veggies četiri su linije tenisica napravljene u 13 boja, a dostupne su putem webshopa.

U posljednjih par godina industrija tenisica, usredotočena je na veganske i eco friendly verzije tenisica. Nova generacija kupaca sve više teži održivoj modi u kojoj je najbitnije znati proces izrade i nabave materijala od početka do kraja.

Sustainable fashion je 2020.-oj velika tema, no mnogi brendovi nisu iskreni koliki su njihovi eko proizvodi zapravo eko. Baš zato, Miret je mnogo više od čuvanja okoliša. To je spoj iskrenosti, entuzijazma, upornosti, osviještenosti i znanja! Kad se sve to zbroji, računica je jasna i zove se “uspjeh”.

 

 

PHOTOS BY: Facebook Page Miret / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.