đumbir naslovna (1)

Kako uzgojiti vlastiti đumbir na organski način? Ovaj ljekoviti korijen može izrasti na vašoj prozorskoj dasci

GREEN_300_listici_sredina

Raste iz posude

Đumbir je jedna od biljki koja može uspjeti u teglici, na vašoj prozorskoj dasci. Treba vam samo korijen, voda, zemlja i nešto 'alata' koji sigurno imate u svojoj kuhinji.

Đumbir je odličan za probavu i detoks, a zbog spojeva đinđerola, odličan je antioksidans te je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Ako ga volite i često ga koristite kao začin, za čaj, ili kao lijek, zašto ne biste sami uzgojili ovu biljku? Ne samo što ćete uštedjeti već ćete pouzdano znati da je biljka uzgojena bez ikakvih štetnih dodataka.

I doista nije teško. Na društvenim mrežama pronašli smo nekoliko načina na koje to možete učiniti, a odlučili smo odabrati onaj najbrži, barem kad je riječ o klijanju.

@creative_explained How to grow ginger with ginger from the store! 🫚🤩🌱 #ginger #lifehacks ##lifehacks #diy #howto #kitchenhacks #plantsoftiktok ♬ original sound – creative explained

Prvi je korak pronaći svjež, po mogućnosti organski uzgojen korijen đumbira. Uzmite papirnati ubrus, namočite ga u vodu, ocijedite višak vode pa korijen zamotajte u vlažni ubrus. Ostavite nekoliko dana, a kada izbiju izdanci, u korijen zabodite nekoliko čačkalica, i položite ga iznad posude napunjene vodom, s izdankom u vodi. Posudu stavite na osunčano mjesto i ostavite ondje nekoliko dana.

Kada krene zelena stabljika, korijen s izdancima i stabljikom preselite u teglu sa zemljom. Posadite korijen plitko, stabljika treba biti izvan zemlje, a korijen pokriven zemljom (ne duboko). Dobro zalijte i pustite da raste.

Da đumbir uspije, potrebno ga je redovito zalijevati, držati na osvijetljenome mjestu, a temperatura idealna za rast je oko 24 stupnjeva Celzijevih.

Nakon nekoliko mjeseci, imat ćete vlastiti đumbir. Pravo vrijeme za vađnje znat ćete po visini zelenog dijela stabljike koja bi trebala biti visine oko 1 m. Što je stabljika viša, to će i korijen biti veći. Izvaditi možete cijeli gomolj ili samo dio, koliko  je potrebno za konzumaciju.

PHOTOS BY: TikTok Screenshot/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.