Prije zime, važno je osnažiti organizam, a najbolji način je osloboditi se suvišnih toksina i “dati mu prostora” da se može pozabaviti obranom od raznih viroza koje dolaze s hladnijim vremenom. No najčešće upravo oni prirodni sastojci, koji su odlični kod detoksa, i ubrzavaju metabolizam, a to ujedno potiče i gubljenje viška kilograma.
Kao prirodna sredstva za detoks i ubrzavanje metabolizma, ali i za jačanje imuniteta najčešće se preporučuju đumbir, cimet i jabučni ocat. Evo, u kojim ih kombinacijama možete uzimati i kako.
Đumbir je odličan izbor za imunitet i mršavljenje
Napitak od đumbira, u koji još dolaze limun i med, izvrstan je za mršavljenje, ali i za brzi oporavak cijelog organizma. Tijelo čisti od toksina i “puni” ga vitaminima te vraća energiju.
Đinđerol, prirodna komponenta korijena đumbira, doprinosi pokrteljivosti crijeva pa konzumacija đumbira potiče probavu, pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava i pridonosi smanjenju nadutosti.
Napitak od đumbira, meda i limuna idealan je za početak dana, amožete ga konzumirati natašte. Evo kako ćete ga pripremiti. Korijen đumbira prvo ogulite, a potom ga naribajte ili nasjecakajte pa protisnite kroz “gnječilicu” za češnjak da izađe sok. Potom iscijedite jedan limun pa sve dodajte u 2 dcl vode, a zasladite žličicom meda.
Cimet odličan za regulaciju šećera u krvi
Cimet kao začin zagrijava tijelo i potiče metabolizam, što doprinosi mršavljenju. Ako ga uzimate prije spavanja, potaknut će topljenje masnog tkiva na području trbuha. Cimet u tijelu djeluje kao inzulin u tijelu i potiče metabolizam glukoze. Umjesto skladištenja ugljikohidrata, doprinosi tome da ih tijelo koristi kao energiju.
Napitak, koji će učiniti čuda za vaš metabolizam pripremite od cimeta, limuna i meda, a dobro ga je popiti pola sata prije doručka i pola sata prije ručka. Osim što će vam pomoći smršavjeti, ovaj napitak jača imunitet i prevenira prehlade, detoksicira tijelo, umanjuje bolove i otok u zglobovima.
Za ovaj napitak potrebna vam je 1 čajna žlica praha cimeta, sok od pola limuna, 1-2 čajne žlice meda i 250 ml vode. Cimet prvo prelijte vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tek kada se napitak ohladi, dodajte med i iscijedite limun.
Jabučni ocat, sprečava nakupljanje toksina
Jabučni ocat ubrzava metabolizam, sprječava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive tvari u energiju. Octena kiselina, glavni sastojak jabučnog octa, pospješuje razgradnju škroba i na taj način olakšava gubitak suvišnih kilograma.
No možda vas to čudi, ali jabučni je ocat bogat i vitaminima A, B1, B2, B6, C i E, mineralima florom, fosforom, kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom, sadrži beta-karoten, bioflavonoide, pektin, jabučnu i octenu kiselinu, esencijalne aminokiseline i enzime.
Iako svako jutro možete popiti i čašu octa razrijeđenog u malo vode, evo recepta za napitak koj možete popiti 10-ak minuta prije obroka. U veliku čašu mineralne vode dodajte žlicu jabučnog octa, ubacite kockicu leda i malo limunovoga soka, a odlična su dopuna i listići svježe mente.