maslinovo ulje naslovna

Na jednostavan način testirajte kvalitetu maslinova ulja: Odlikuje ga specifična boja, miris i okus

GREEN_300_listici_sredina

Zdravlje iz prirode

Maslinovo je ulje iznimno zdravo za naš organizam, ali dobro je znati kako prepoznati ono koje je vrhunske kvalitete. Evo kako ćete ga testirati.

Ako ste od onih koji uživaju u maslinovom ulju i ono je glavni sastojak svih slanih jela koja pripremate, onda vam je vjerojatno važno i da ono bude vrhunske kvalitete. Jer, osim što ga možete jesti u salatama, pirjati na njemu i kuhati, najnovija istraživanja pokazuju da je maslinovo ulje najstabilnije i na visokim tempeaturama te je idealno i za prženje i pohanje. Naime, visoka temperatura pogoduje da namirnice prženjem apsorbiraju i korisne spojeve, antioksidanse, koje ulje ovo iznimno zdravo ulje sadrži.

maslinovo ulje Maslinovo ulje u najvećem postotku sadrži jednostruko nezasićenu oleinsku kiselinu (55-83%) koja je dijelom zaslužna za njegovu laku probavljivost. Potom, zasićene masne kiseline poput palmitinske i stearinske čine otprilike 8-25% ulja, a u manjem postotku prisutne su i dragocjene višestruko nezasićene masne kiseline – linolna i linolenska.

Zelenu boju maslinovom ulju osiguravaju klorofili i karotenoidi koji ujedno služe i kao vrijedan izvor antioksidansa i sprječavaju oksidaciju ulja. Antioksidativnu aktivnost potencira i vitamin E kojim maslinovo ulje obiluje te fenoli i polifenoli. Osim toga, maslinovo ulje sadrži posebnu vrstu sterola, tzv. fitosterole ili biljne sterole. Sadrži i beta-sitosterol, spoj koji igra ulogu u sniženju povišene razine kolesterola, ugljikovodici prisutni u maslinovom ulju su skvalen i beta-karoten, koji ujedno predstavlja osnovu za sintezu vitamina A.

Maslinovo ulje na naš organizam djeluje protuupalno pa je odlično za održavanje zdravlja srca i krvožilnog sustava.

maslinovo ulje

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje koriste se plodovi stabla masline koji se podvrgavaju isključivo mehaničkim postupcima u uvjetima koji ne dovode do promjene sastojka ulja te bez dodataka pomoćnih sredstava kemijskog ili biokemijskog djelovanja. Evo četiri pouzdana pokazatelja da je maslinovo ulje visoke kvalitete.

  • Kvalitetno maslinovo ulje odlikuje se specifičnom pikantnošću i blagom gorčinom koja se osjeća u grlu nakon konzumiranja, a mirše na pokošenu travu i svježe masline.
  • Kada ga izlijete, treba bititamnozelene boje.
  • Da biste provjerili kvalitetu, ulijte ulje u čašicu za žestoka pića i pokrijte je rukom. Drugom rukom držite čašu da se ulje malo zagrije. Nakon nekoliko minuta pomirišite ruku kojom ste bili prekrili čašu. Ako osjetite miris voća, arašida ili rikole, riječ je o kvalitetnom, čistom ulju
  • Ako kvalitetno maslinovo ulje stavite u hladnjak na 24 sata, ono će se zgusnuti. Ako ne dođe do zgušnjavanja, znači da u njemu ima dodataka i da nije ekstra djevičansko.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.