INTERVJU Denis Plastić i maslinovo ulje 2Štorije: ‘Teško je biti ekoproizvođač, pogotovo kad proizvod nosi titulu šampiona’

GREEN_300_listici_sredina

Domaća ekoproizvodnja

Maslinovo ulje 2Štorije, ekološki je brend za koji se nadaleko čuje, što zbog toga jer je ekološki proizvod, a što zbog toga jer osvojene svjetske i hrvatske nagrade jamče za njegovu visoku kvalitetu. O tome kako je počela priča o 2Štorije, razgovarali smo s proizvođačem Denisom Plastićem, vlasnikom OPG-a Plastić.

Svaki ljubitelj dobre i ukusne spize, ako ga pitate bez kojeg sastojka ne smije ostati u svojoj kuhinji, odgovorit će vam da je to kvalitetno maslinovo ulje. I doista, dovoljno je “potoćati” malo domaćega kruha u maslinovo, još ako vam je koji “pomidor” pri ruci, što će vam više od toga.

Nije ni čudo što nas je odmah zainteresiralo maslinovo ulje zanimljivog imena 2Štorije jer dobar glas daleko se čuje. Maslinovo ulje, proizvedeno u Nadinu, u Zadarskoj županiji, ocijeđeno na poseban način, kojem se domislio 46-godišnji Denis Plastić, vlasnik OPG-a Plastić, dobitnik je niza domaćih i svjetskih nagrada i šampion je među uljima.

Denis Plastić i 2štorije

Maslinarstvom se Denis Plastić počeo baviti prije 10 godina, a da bi 2Štorije postale brend prepoznat na našem i svjetskom tržištu, u tome su mu pomogli obitelj i prijatelji. Danas, Denis na svojih 20 hektara maslinika, koji se nalazi između Biljana Donjih, Nadina i Škabrnje, uzgaja čak 5000 stabala maslina i iako, kako kaže, u pogonu je 24 sata dnevno, uživa u svakom trenutku svoga posla. Uspjeli smo doći do Denisa i postaviti mu nekoliko pitanja o tome kako su 2Štorije postale ime iza kojega stoji neupitna kvaliteta i sinonim za ekološko maslinarstvo.

Kako je sve počelo, odakle ideja da baš počnete uzgajati masline i proizvoditi maslinovo ulje?

Po struci sam kuhar i kroz život sam radio različite poslove jer sam sebi i obitelji pokušavao osigurati normalnu egzistenciju. Tada, 2008., 2009. godine, Ministarstvo poljoprivrede davalo je koncesije na šumska zemljišta. Prijavili smo se i nakon dužega čekanja, uspjeli sklopiti koncesiju s državom na 50 godina. Površina našeg OPG-a Plastić je 20 hektara, odmah do nas je OPG Bovan, na 27 hektara, i OPG Dolina na 60 hektara, što ovo područje čini jednim od najvećih ekoloških maslinika u Zadarskoj županiji.

Denis Plastić 2 štorije

Kako je došlo do pokretanja OPG-a?

Do pokretanja OPG-a došlo je prije 15 godina kad sam se odlučio baviti poljoprivredom. Tražeći odgovarajuću kulturu, odlučio se za masline, i tako je počelo.

Zašto ime ulja „2Štorije“?

2Štorije su zapravo dvojica školskih kolega, čiji je iznenadni susret pokrenuo njihove vizije i ljubav prema maslini koju su oduvijek gajili. Odluka je pala na ekološku proizvodnju koja je jako kompleksna i zahtijeva puno više rada i angažmana nego konvencionalna proizvodnja.

Denis Plastić 2štorije

Po čemu se vaše maslinovo ulje razlikuje od ostalih? Ima li neki poseban proces proizvodnje?

Maslinovo ulje koje danas proizvodimo vrhunsko je ekstra djevičansko maslinovo ulje. Proces proizvodnje je hladno prešanje u modernoj uljari u Nadinu, a vrijeme od berbe do prerade je vrlo kratko, samo nekoliko sati. Naravno, masline beremo ručno.

Na što je važno obratiti pažnju u proizvodnji kod dobivanja vrhunskog ulja?

Proizvodnja ulja kreće iz maslinika gdje masline prije svega moraju biti zdrave, što je još dodatno otežano kroz ekološku proizvodnju, i taj proces traje cijelu godinu. Zatim je jako bitno vrijeme branja, odnosno zrelost masline, s optimalnim udjelima fenola i vode. Nakon toga ide prerada te čuvanje i skladištenje ulja prije samog pakiranja.

Uzgajate li neke posebne sorte maslina?

Oblica je lokalna sorta, koja je najzastupljenija u nasadu, a imamo još Lecciono i Coratinu, koje ulju daju posebnost u premium brendu 2Štorije.

Koji su bili izazovi u poslovanju OPG-a?

Svaki dan je prepun izazova a glavni je izazov vrijeme, odnosno klima: suše, koje nisu samo ljetne,s i kasni mraz koji se zna pojaviti već u rano proljeće. Naravno da tu ima još puno izazova kod administracije, radne snage i obave prema dobavljačima i bankama. Da bi se koliko toliko olakšao ovaj posao, veliki suport imam od Zadarske županije, odnosno njihova odjela za poljprivredu.

Vaša su ulje višestruko nagrađivana. Koje ste sve nagrade dobili na našem i svjetskom tržištu?

Svjetska priznanja su 3 zlata 2023, 2022 i 2021 u New Yorku NYIOOC (New York International Oline Oil Competition požete malo izguglati) te 2 zlata u Tokyo Japan 2023 i 2022., a od hrvatskih bih istaknuo zlata s Noćnjaka i Dani Maslina.

Ima li neka nagrada koja vam je posebno draga?

Posebno draga nagrada mi je Nadin 2022, gdje sam bio dvostruki šampion, kako u kategoriji mladih maslinovih ulja, tako i za najbolje mlado maslinovo ulje od sorte oblica.

PHOTOS BY: OPG Plastić / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.