Banane do nas putuju jako dugo, i to pohranjene na niskim temperaturama kako bi im se što duže sačuvala svježina. Onda još stoje u hladnjačama, skladištima, na policama i konačno dođu u naš dom.
Nije ni čudo što već dva tri dana nakon stajanja na sobnoj temperaturi potamne i spremne su za odlaganje na biootpad. No jedna je TikTokerica na svome računu objavila video pod naslovom “Savjeti za čuvanje hrane koje vam vaš trgovac povrćem nikada ne bi rekao” u kojem je objasnila kako bananama produžiti vijek trajanja.
“Isperite banane vodom kako biste uklonili sredstvo za sazrijevanje na površini, a zatim ih osušite papirnatim ručnikom. Stabljiku banane omotajte mokrim papirnatim ručnikom kako biste smanjili količinu etilena koju otpuštaju. Na taj način mogu dugo ostati svježe”, savjetovala je tiktokerica.
@user8100293452186
A kad jednom dođu u fazu dozrelosti, banane možete iskoristiti u jednostavnom receptu za banana bread.
Sastojci
- 3 (pre)zrele banane
- 2 jaja
- 4 žlice (kokosovog) ulja
- 4 žlice meda
- 230 do 250g zobenih
- žličica cimeta
- prstohvat soli
- pola praška za pecivo
Priprema
U zdjeli izmiješajte banane, jaja, kokosovo ulje, med, zobene pahuljice, sol, cimet, prašak za pecivo. Obložite kalup papirom za pečenje I u njega izlijte smjesu.
Stavite peći u pećnicu na 170 stupnjeva na sat vremena, pa provjerite čačkalicom je li banana bread gotov. Ako još ima mokrih tragova na čačkalici, nastavite peći još 10-ak minuta. Nakon pečenja, pustite ga da odstoji pola sata i poslužite.