paul-schellekens-c-R885Oc7k0-unsplash

Baci se 11 milijuna tona hrane, a jeste li znali da ako ju uzmete iz kontejnera možete dobiti kaznu?

GREEN_300_listici_sredina

Apsurd sustava

Godišnje se u Njemačkoj baci 11 milijuna tona hrane, a najmanje polovica od toga je hrana kojoj nije istekao rok trajanja. S druge pak strane, ilegalno je takvu hranu uzeti iz smeća.

Izvaditi hranu iz smeća u Njemačkoj kažnjivo je djelo, a u toj se zemlji godišnje baci gotovo 11 milijuna tona hrane, od toga je više od polovice ispravne hrane. Prema važećim propisima, navodi dpa, kada trgovina ili restoran spakira hranu za bacanje, ona mora ići u smeće pa čak i ako je njen rok još uvijek valjan.

Njemački ministar poljoprivrede, Cem Cem Özdemir kaže kako bi se to trebalo promijeniti. “Želja da se dobra hrana spasi od bacanja ne bi trebala biti prekršaj i vjerujem da svi žele da se policija i pravosuđe umjesto toga bave kriminalcima”, rekao je Özdemir za Rheinische Post u ponedjeljak.

Dodao je da ne postoji rješenje koje će jednim potezom izbrisati toliki otpad od hrane. “Moramo vidjeti kako tome pristupiti”, rekao je. Predlaže se rješenje da, umjesto kazni, država naredi supermarketima prodaju ostatke hrane jeftinije pučkim kuhinjama.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.