murilo-viviani-tzstdx-t9I0-unsplash

Znate li spriječiti i porepoznati toplinski udar kod životinja?

GREEN_300_listici_sredina

I njima je vruće

Kada primijetite da vašem psu ili mački nije dobro i da pokazuje neke od navedenih simptoma toplinskog udara, stavite životinju u kuću na hladnije mjesto.

Toplinski udar kod životinja vrlo se lako prepoznaje po određenim simptomima, ali se, jednako kao i kod ljudi, može spriječiti na vrijeme ako životinje ne izlažemo pretjerano jakom Suncu.

Prije svega, potrebno je da životinja uvijek pored sebe ima čistu i svježu vodu.

Naime, za razliku od ljudi, tijelo životinje zagrijava se puno brže. Zbog toga im i kratka šetnja može predstavljati popriličan izazov.

Simptomi toplinskog udara kod životinja:

Pretjerano dahtanje i(ili) slinjenje
Teškoće u disanju
Povraćanje
Proljev
Slabost u mišićima
Nekoordinacija
Iznenadni kolaps
Napadaji

Važno ih je prepoznati i reagirati na vrijeme jer toplinski udar može dovesti do napadaja, nesvjestice pa čak i do smrti.

Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, reagirajte čim brže, budući da toplinski udar napreduje vrlo brzo.

Buldog i mops u većoj opasnosti

Ističemo da su u pojačanom riziku od dobivanja toplinskog udara kućni ljubimci s prekomjernom tjelesnom težinom, starije životinje, kao i one koje boluju od plućnih i srčanih bolesti.


Osim toga, u većoj su opasnosti i psi koji imaju kratke njuške poput buldoga ili mopsa.

Što kada primijetite toplinski udar kod životinje?

Kada primijetite da vašem psu ili mački nije dobro i da pokazuje neke od navedenih simptoma toplinskog udara, stavite životinju u kuću na hladnije mjesto. Ako ste u mogućnosti,  izmjerite joj temperaturu.

Ako je veća od 41 stupanj, životinju prekrijte ručnicima namočenim u mlaku vodu. Nikako nemojte umakati životinju u prehladnu vodu jer može doživjeti šok i imati probleme s krvnim tlakom. Temperatura bi se trebala spustiti za otprilike deset minuta, a ako se ne spusti ili se stanje pogoršava, hitno posjetite veterinara.

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.