14 trikova food bloggerice Zrinke: Kako ne baciti hranu, već iskoristiti sve, pa i ostatke ručka

GREEN_300_listici_sredina

Sve je iskoristivo

Jeste li znali da Hrvati godišnje bace 71 kilogram hrane po stanovniku?! No ovu strašnu brojku možete smanjiti budete li iskoristili baš sve iz hladnjaka, uključujući i ostatke obroka od prethodnog dana. Donosimo savjete food bloggerice Zrinke Janković.

Od uvođenja eura, svakodnevno se suočavamo s rastom cijena hrane, a odlazak po namirnice za, na primjer, četveročlanu obitelj, može u jednoj kupnji dosegnuti i 100 eura. Samim time, bacanje hrane postaje krajnje nepopularno pa je dobro pronaći način kako što bolje iskoristiti baš sve što vam je ostalo u hladnjaku, povrće i voće koje je dozrelo, ali i ostatke od jučerašnjeg obroka.

Stoga, za savjete smo se obratili food bloggerici Zrinki Janković, majci trojice sinova i zaljubljenici u kuhanje, koja na svome blogu Mamin ručak svakodnevno objavljuje brze, jednostavne i provjerene recepte obiteljskih ručkova.

Važan detalj, presudan u ovim vremenima, jest što pokraj svakog objavljenog recepta možete vidjeti i koliko je Zrinku koštao taj obrok.

“Nažalost, na poskupljenja ne možemo utjecati, ali na uštede i korištenje kupljenih namirnica –  možemo. Svaki put kada bacimo namirnicu koju smo kupili, zbog isteka roka trajanja ili nekog drugog razloga, bacamo svoj novac. Onda tih 100 eura, više nije 100, nego više. Zato je jako važno iskoristiti sve kupljeno, a kupovati treba racionalno”, kaže Zrinka.

Prema Zrinkinu mišljenju, uzrok bacanja hrane nije samo istek roka trajanja nego i zato što skuhamo previše i onda to bacamo, a ne iskoristimo za drugo jelo.

Stoga, iz Maminog ručka stižu prijedlozi što učiniti s hranom – na koju ste poptrošili novac – da ona ne završi u komunalnom ili biootpadu. Dovoljna je dobra volja i malo mašte…

1. Isplanirajte tjedne obroke, na način da prvo iskoristite namirnice koje imate kod kuće.

2. Budite racionalni kada kuhate i kuhajte količinski za svoju obitelj, a ne za cijelo susjedstvo ili zgradu (osim, ako ne radite tulum).

3. Stari kruh možete iskoristiti tako da od njega napravite krušne mrvice ili krutone kojima ćete obogatiti ručak ili salatu.

krutoni od starog kruha

4. Ako vam je ostalo pečene piletine od nedjeljnog ručka, sutradan napravite od nje pileći rižoto ili umak za ukusnu tjesteninu.

rižoto od piletine

5. Ako vam je ostalo lešo mesa iz juhe, mesu dodajte sezonsko povrće i kuhana jaja i napravite ukusnu salatu od lešo mesa i povrća.

6. Ako vam je ostalo bolonjez umaka, obogatite ga grahom, kukuruzom i napravite tortilje s mljevenim mesom u kojima će uživati cijela obitelj.

7. Ostatke ručka pojedite za večeru ili sutradan ponesite na posao. Bit ćete ponosi na sebe!

8. Ako u hladnjaku imate povrće, koje hitno treba potrošiti, napravite krem juhu. Iskoristite tikvice, mrkvu, papriku, luk i ostalo povrće. Dva super recepta za vruće ljetne dane su: Ljetna povrtna juha i juha od tikvica.

juha od tikvica

9. Ako vam je ostalo pileće, juneće ili teleće juhe, zamrznite ju i iskoristite za temeljac kada radite umake, variva ili rižota. Okus jela će biti bogatiji.

10. Ako vam je ostalo ručka koji nećete iskoristiti sutradan, ne bacajte ostatak, nego ga u posudice pospremite u zamrzivač. Biti ćete sretni kada ga budete drugi put koristili, jer je pola ručka već gotovo.

11. Ako vam je voće prezrelo, napravite od njega smoothie.

12. Ne kupujte namirnice kojima „sutra“ ističe rok trajanja. Ja uvijek volim zavući ruku dublje u hladnjak kada kupujem jogurte / svježi sir / kiselo vrhnje / jaja ili druge kvarljive namirnice jer se namirnice s kraćim rokom trajanja nalaze na početku polica.

13. Bacanje hrane može se spriječiti i ispravnim čitanjem deklaracije, pogotovo natpisa “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.

„Najbolje upotrijebiti do“ znači da proizvođač jamči da je proizvod najkvalitetniji do datuma na pakiranju, ali da je jestiv i nakon tog datuma ako zadržava prirodnu boju i miris.

„Upotrijebiti do“ znači da je proizvod jestiv do datuma otisnutog na pakiranju.

14. Prije kupovine napravite detaljan popis za kupovinu i ne odstupajte od njega. Ciljana kupovina je najjeftinija kupovina i ne gomila nepotrebne namirnice u vašoj košarici, koje nećete iskoristiti.

Dakle, organizirajte novčanik, hladnjak i smočnicu, iskoristite sve što imate kod kuće da 100 eura s početka priče, ima svoju težinu.

PHOTOS BY: Mamin ručak / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.