kamenice

Nisu u kuhinji samo maestralni nego i održivi: Francuzi će ostacima omiljenoga morskog jela rashladiti krovove

GREEN_300_listici_sredina

Održivost u praksi

Zbog klimatskih promjena, mnogi proizvođači rade na pronalaženju pametnih rješenja za uštedu energije, a uslijed sve viših ljetnih temperatura, i na osmišljavanju novih načina rashlađivanja životnog prostora. Evo što na tu temu imaju reći Francuzi.

Poznato je da su Francuzi, kao narod, pravi gurmani, da uživaju u bogatoj trpezi i kvalitetnome vinu. Naravno, ako uzmete u obzir da kao nacija ulaze u najveće potrošače ribe i morskih polodova, ne iznenađuje podatak da na godišnjoj razini u smeće bace čak 130 000 tona otpada školjki, i to samo od kamenica.

Jedna je francuska firma, koja se bavi postavljanjem i izolacijom krovova, Cool Roof France, stoga došla do inovativnog rješenja za rashlađivanje krovova. Od ostataka kamenica napravili su boju koja se nanosi na krovove i uspijeva rashladiti zgradu do čak 7 stupnjeva Celzijevih.

Zašto školjke?

Dok toplinski valovi nastavljaju pustošiti Europom, mnogi od nas traže jeftine i inovativne načine da zadrže hladovinu u domovima ili radnim prostorima. Iako je klimatizacija učinkovita, ima nepovoljan ekološki učinak.

bijeli krovovi

No može se rashladiti i bojama, što se već pokušalo u nekim zemljama. Neki su već počeli bojati svoje krovove u bijelo, i na taj način utjecali na visinu temperature u svojim domovima. No kakve sad veze s bojom, sigurno se pitate, imaju kamenice?

Cool Roof France (CRF) ima za cilj smanjiti temperaturu prostorija unutar zgrada na održiv i ekonomičan način. Tradicionalna boja sastoji se od kalcija, otapala i vode. U Francuskoj se svake godine, kao što smo već rekli, baci više od 130 000 tona ljuski od kamenica.

Ova tvrtka je odlučila iskoristiti nekoliko tona tog otpada pa koristi vanjski dio školjke – koji je napravljen od kalcija – kako bi zamijenila tradicionalni kalcij u boji. Tijekom eksperimentiranja školjkama otkrili su da ljuska kamenica maksimizira performanse boje i čini je trajnijom.

Može li bijela boja rashladiti moj dom?

Obojeni premaz obogaćen ljuskama kamenica, djeluje termo-reflektirajuće, a nanosi se u tri sloja. Prva dva sloja daju mu trajnost, a iz CRF-a jamče da je to čak 20 godina. Dodavanjem trećeg sloja, boja može odbiti do 90 posto sunčevih zraka od zgrade.

To rezultira prosječnim smanjenjem temperature od šest do sedam stupnjeva Celzijevih. Ako se uspije tijekom velikih vrućina smanjiti temperatura u zgradi, automatski će se smanjiti i korištenje klima-uređaja, a time i električne energije.

Dakle, to znači da kada se u zgradi postigne smanjenje od šest do sedam Celzijevih stupnjeva, poručuju iz tvrtke, trošite 30 do 50 posto manje energije za hlađenje prostora, što doista čini razliku.

PHOTOS BY: Pexels/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.