pexels-anete-lusina-4790615

‘Vani 35 stupnjeva, a one se izležavaju’: Evo zašto mačke obožavaju visoke temperature

GREEN_300_listici_sredina

Temperaturom upravljaju na brojne nčine

Njihova strategija za hlađenje je odmor. Kada temperature porastu, mačka će se raširiti na hladnom podu, a ako je vani potražit će mjesto u hladu. Što se više mogu raširiti, to bolje mogu izmjenjivati ​​toplinu svog tijela za hladnoću tla.

Uz mačke vezujemo brojne misterije, a jedan od njih je i izrazito visoka tolerancija na vrućinu. Zbog toga ih često možemo pronaći kako se izležavaju na Suncu ili uz kamine i radijatore u zimskim mjesecima.

To je zato što je njihova normalna tjelesna temperatura oko 37,5 Celzijevih stupnjeva, dakle samo za pola stupnja više od prosječne temperature čovjeka. No, upravo tih pola stupnja objašnjava zašto su temperature koje nas umaraju, mačkama potpuno u redu.

‘U kućama im može biti hladno’

“Naše klimatizirane kuće mogu biti prehladne za mačke. One vole da im je toplo, ali mogu se pregrijati baš kao i svi, no to nije uobičajeno”, kazala je Ashlie Saffire, veterinarka iz Ohioa.

Ujedno je objasnila da se mačke ne znoje na jednak način kao i ljudi budući da svojom temperaturom upravljaju na brojne različite načine.

Za razliku od ljudi, koji imaju žlijezde lojnice po cijelom tijelu, znojne žlijezde mačaka ograničene su na nekoliko specifičnih područja bez krzna, uključujući šape, usne i bradu. Zato nikada nećete osjetiti da je krzno mačke vlažno od znoja, ali povremeno možete vidjeti uočiti otiske šapa na podu.

Kako se hlade?

Njihova strategija za hlađenje je odmor. Naime, kada temperature porastu, mačka će se raširiti na hladnom podu, a ako je vani potražit će mjesto u hladu. Što se više mogu raširiti, to bolje mogu izmjenjivati ​​toplinu svog tijela za hladnoću tla.

“Primijetit ćete da će ljeti težiti da se ispruže i otvore svoje tijelo i okrenu trbuh prema nebu,” kaže dr. Hawkins. “Tako oslobađaju toplinu. Također se uređuju svojom slinom, a ta slina na neki način ispari s njih i pomaže im da se malo rashlade.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.