Planet nam doslovno gori, ruše se svi rekordi: ‘Europa je kao peć za pizzu, a temperature idu i preko 40 Celzijevih’

GREEN_300_listici_sredina

Cijeli svijet na udaru toplinskih valova

Znanstvenici posebno ističu - prošla je godina, kao i godine prije, također bilježila rekorde, ali se nikada ranije nije dogodilo da je cijeli svijet, u isto vrijeme, pogođen ovakvim toplinskim udarima. Reakcija političkog vodstva i vodećih kompanija na svijetu - ne smije izostati.

Ovih dana cijeli je svijet izložen toplinskim valovima. Temperature se ekstremno izmjenjuju gotovo iz dana u dan, a stručnjaci jednoglasno upozoravaju: bit će još gore i još vruće, moramo se prilagoditi ozbiljnijim toplinskim valovima u budućnosti.

Početkom srpnja već su oboreni svjetski temperaturni rekordi i to dva dana za redom, no ovaj tjedan mogao bi ponovno podići ljestvicu. Drugim riječima, upravo sada svjedočimo najtoplijim ikada zabilježenim danima na razini prosječne temperature u svijetu, navodi Guardian.

Podsjetimo, početkom srpnja (4. i 5.) prosječna globalna temperatura zraka iznosila je 17,18 stupnjeva, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoliša (NCEP), nadmašivši rekordnih 17,01 Celzijevih stupnjeva postignutih dan ranije.  Ti bi rekordi već danas mogli pasti.

Zatvorena Akropola

Naime, ekstremna vrućina koja dolazi s područja sjeverne Afrike zahvaća velik dio južne Europe i Sredozemlja. Kako je izvijestio BBC, s ekstremnim vrućinama posebno se bori Grčka u kojoj temperature prelaze 40 Celzijevih stupnjeva!

Akropola, najpopularnija turistička atrakcija u zemlji, bila je zatvorena tijekom najtoplijih sati dana kako bi se zaštitili posjetitelji. Iz Europske svemirske agencije (ESA) kažu da bi i Italija, Španjolska, Francuska, Njemačka i Poljska mogle doživjeti ekstremne uvjete.

Heat Wave in Turin, Italy – 18 Jul 2023,Image: 790010597, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Primjerice, temperatura u Rimu mogla bi prijeći 40 stupnjeva, a na Sardiniji čak 46 Celzijevih stupnjeva!

Slično je u Španjolskoj i Grčkoj gdje dodatno probleme stvaraju brojni šumski požari.

U Kaliforniji u Dolini Smrti na snazi je upozorenje od ekstremnih vrućina, po život opasnim temperaturama. Naime, znanstvenici očekuju da će se ovog tjedna srušiti temperaturni rekord iz 1913. godine! Danas je ondje – vrtoglavih 48 stupnjeva.

Kuhaju se europske prijestolnice 

Paralelno, vrijeme je izrazito nestabilno na području Ujedinjenog Kraljevstva. BBC izvještava da je to zbog niskog tlaka, koji je sa sobom donio nestabilnije i hladnije vrijeme.

Istodobno su obilne oborine uzrokovale razorne poplave i odnijele živote u nekim zemljama, uključujući Republiku Koreju, Japan i sjeveroistočni dio SAD-a.

Popularne europske turističke destinacije “kuhaju se” na gotovo 40 stupnjeva Celzijevih. Kako je izvijestila meteorološka služba regije Lacij, u talijanskoj je prijestolnici u utorak oboren temperaturni rekord od 41,8 Celzijevih stupnjeva. Susjedi su upozoreni da se pripreme za “najintenzivniji toplinski val ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih uopće”.

U Parizu je, pak, ovih dana nešto ugodnije, temperature tijekom dana ne bi trebale prelaziti 25 stupnjeva. No, prošle je godine Meteo France izvijestio o obaranju rekorda kada je u St-Jean-de-Minervoisu u južnoj Francuskoj izmjereno 40 Celzijevih stupnjeva, prenosi CNN.

‘Vruća peć za pizzu’

Klimatski znanstvenici, pak, ističu da toplinski rekordi naglašavaju hitnost djelovanja u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Istraživači kažu da izvanredna klimatska situacija snažno povećava izglede za toplinske valove poput ovog koji trenutno vlada diljem Europe.

“Mjehurić vrućeg zraka koji se napuhao iznad južne Europe pretvorio je Italiju i okolne zemlje u ogromnu peć za pizzu”, rekla je Hannah Cloke, profesorica na Sveučilištu Reading, U.K., koja istražuje prirodne opasnosti, a prenosi CNBC.

“Vrući zrak koji je stigao iz Afrike sada ostaje na mjestu, s ustaljenim uvjetima visokog tlaka što znači da se toplina u toplom moru, zemlji i zraku nastavlja povećavati”, dodala je.

‘Nikada nije bilo ovako’ 

More se također ubrzano zagrijava pa je tako, primjerice, na Mljetu najavljena temperatura od visokih 30 stupnjeva Celzijevih. U Splitu meteorolozi DHMZ-a prognoziraju 29 stupnjeva, u Malinskoj 28.5, a u Crikvenici 27.8 stupnjeva Celzijevih temperature mora.

Znanstvenici posebno ističu – prošla je godina, kao i godine prije, također bilježila rekorde, ali se nikada ranije nije dogodilo da je cijeli svijet, u isto vrijeme, pogođen ovakvim toplinskim udarima. Reakcija političkog vodstva i vodećih kompanija na svijetu – ne smije izostati.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.