Kako su nas “stisnule” visoke temperature, a pred nama će do kraja ljeta biti još nekoliko toplinskih valova, izdvajamo nekoliko provjerenih načina kako se prirodno rashladiti, a koje stotinama godina koriste Indijci, gdje ljetne temperature dostižu i 50 stupnjeva Celzijevih.
Toplinski udar definira se kao iznenadni kolaps organizma uslijed prekomjernog povišenja tjelesne temperature te nemogućnosti organizma da se sam ohladi i održi temperaturu u granicama normale.
Tekućina, tekućina i samo tekućina
U vrijeme toplinskih valova preporučuje se piti niskokalorične napitke te izbjegavati kavu, alkohol i sokove koji su puni šećera. Najbolje je, naravno, piti vodu, ali na umjerenoj temperaturi. Preporučljivo je ne piti jako rashlađene napitke.
Prema staroj indijskoj medicini (ajurveda) previše hladna voda otežava probavu.
Jogurt i voda
U Indiji je posebno popularan lassi, napitak od vode i jogurta. Indijci ga stoljećima prave i konzumiraju tijekom vrućih ljetnih mjeseci.
Osim što rashlađuje, ovaj napitak opskrbljuje organizam kalcijem i dobrim bakterijama koje pomažu probavi. Lassi možete napraviti u različitim okusima, ovisno o tome što dodate za okus. Ovom moćnom napitku možete dodati dinju, borovnice, maline… koje god voće poželite.
Prirodni materijali
Zaboravite na sintetiku! Preporučuje se nositi laganu odjeću od prirodnih materijala, po mogućnosti svjetlije boje. Ako izlazite na jako sunce, nemojte zaboraviti zaštiti lice. Obavezno nanesite kremu za zaštitnim faktorom, stavite naočale i(ili) kapu.
‘Začinite ljeto’
Osim lassija, u Indiji je posebno popularan thandai, hladno mlijeko sa začinima. drevnim teorijama, ovaj napitak osvježava i rashlađuje, a možete ga napraviti s kojim god začinom želite. Indijci većinom biraju komorač ili šafran!