heather-barnes-1yEXkH0UNMk-unsplash

Kako prepoznati prave domaće jagode?

GREEN_300_listici_sredina

Počela je sezona

Ako pritisnete jagodu, a prst vam upadne u nju, bez naznaka soka iz jagode, vrlo je moguće da je u pitanju genetski modificirana!

Stigla je sezona voća kojeg obožavaju gotovo svi, a osim što su ukusne, jagode imaju brojne benefite za zdravlje te mogu spriječiti nastanak bolesti. Konkretnije, brojna su istraživanja pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače.

Točnije, elaginska kiselina sprječava širenje stanica raka te se može vezati na stanice koje uzrokuju rak i tako spriječiti njihovo negativno djelovanje, prenosi Centar Zdravlja.

Uz to, jagode su poznate po tome da poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti, a pomažu i kod regulacije krvnog tlaka.

Benefita je mnogo, no njih je više ako jagode dolaze iz ekološkog, provjerenog uzgoja te ako su domaće.

Oblik i veličina 

Glavni i osnovni savjet je koncentrirati se na oblik i veličinu jagode. Domaće su jagode nepravilnog oblika i intenzivnog mirisa, za razliku od većine  uvoznih . Ako je pri tome jagoda  veća od šljive, vrlo je moguće da se ne radi o domaćem proizvodu.

Dakle, treba pronaći one koje nisu estetski savršene, a osim toga, domaće jagode često imaju više sjemenki.

Također, ako pritisnete jagodu, a prst vam upadne u nju, bez naznaka soka iz jagode, vrlo je moguće da je u pitanju genetski modificirana.

Domaće stižu kasnije 

Općenito, sezona jagoda traje od kraja proljeća do početka ljeta, odnosno od travnja do lipnja, ovisno o geografskom položaju i klimatskim uvjetima. Međutim, to može varirati o vrsti jagoda i regiji u kojoj se uzgajaju.

Kako navodi N1, u nekim dijelovima svijeta, poput Sjeverne Amerike, sezona jagoda može trajati do kasnog ljeta ili rane jeseni. Također, moderni uzgojni postupci omogućuju proizvodnju jagoda tijekom cijele godine u nekim dijelovima svijeta, unatoč sezonskim ograničenjima.

U trgovinama se uvozne jagode češće prodaju na početku sezone dok domaće dolaze na red nešto kasnije.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.