22206b3c24a5bdb7c9cf8cfd50289411

Izašla je lista najprljavijih za 2023. godinu: Voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima

GREEN_300_listici_sredina

Koliko često ih jedete?

Tretiranje voća i povrća pesticidima sve je učestalija praksa, no znate li da se određeno voće ili povrće tretira kemikalijama više od nekog drugog? Donosimo vam listu za 2023. godinu.

Ako ste se ikad pitali postoji li voće i povrće koje je najviše tretirano pesticidima, onda imamo odgovor za vas. Naime, neprofitna organizacija Environmental Working Group svakog proljeća objavljuje popise “Dirty Dozen” i “Clean Fifteen”, odnosno listu “najprljavijih” i “najčišćih” voćaka i povrća koristeći podatke Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove. Za izradu tih popisa, EWG analizira više od 45 000 različitih uzoraka proizvoda. Popisi identificiraju koje će voće i povrće najvjerojatnije biti kontaminirano pesticidima (Dirty Dozen) i koje je najmanje vjerojatno kontaminirano pesticidima (Clean Fifteen). Odatle možete donijeti obrazloženiju odluku o tome koji se proizvod isplati kupiti organski, koji obično ima višu cijenu.

Najprljaviji u 2023. godini

Lista naprljavijeg voća i povrća poprilično je slična onoj lanjskoj. Na prvom mjestu i dalje su jagode, pa ih slijedi špinat i kelj. Ono što je novost na ovogodišnjoj listi su borovnice, a dok rajčica više nije na popisu najtretiranijih namirnica pesticidima.

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj, raštika i gorušica
 4. Breskve
 5. Kruške
 6. Nektarine
 7. Jabuke
 8. Grožđe
 9. Papričice i ljute paprike
 10. Trešnje
 11. Borovnice
 12. Grah mahunar

 

Najčišći u 2023. godini

Clean Fifteen za 2023. vrlo je sličan popisu iz prve godine. Prvih 11 stavki na popisu ostalo je na istim mjestima, a zadnjih nekoliko stavki se nešto izmijenilo. Glavna promjena je da se mrkva pridružila popisu na 15. mjestu i tako izbacivši dinju s popisa najčišćeg voća i povrća.

 1. Avokado
 2. Slatki kukuruz
 3. Ananas
 4. Luk
 5. Papaja
 6. Grašak (smrznuti)
 7. Šparoga
 8. Zimska dinja
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Gljive
 12. Mango
 13. Batat
 14. Lubenica
 15. Mrkva

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.