okruglice od kelja naslovna (1)

Kako potrošiti stari kruh? Napravite okruglice od kelja koje mogu biti prilog svakom jelu

GREEN_300_listici_sredina

Lagani i zdravi obroci

Tijekom blagdana će vam sigurno ostati gomila staroga kruha koji nikako ne želite baciti. Spojite ga sa zdravim povrćem, kao što je kelj, i pripremite ukusne okruglice.

Blagdani ne moraju biti obilježeni teškom i masnom hranom. Zapravo, između silnih slastica i tradicionalnih jela, možete uvrstiti i neki laganiji obrok. Vaše će vam tijelo sigurno biti zahvalno. No s obzirom na to da će se i mnogima stvoriti razni viškovi hrane, a najčešće je riječ o gomilama staroga i suhog kruha, možete ga iskoristiti s jednom zdravom namirnicom i pripremiti okruglice od kelja.

okruglice od kelja

Ove okruglice lako se pripremaju, a izvrstan su prilog raznim jelima. Uz njih vam predlažemo i šalšu od tikvica pa ćete na stolu imati klompletan i zdrav obrok.

Sastojci
  • 50 dag kelja
  • 20 dag starog kruha
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 luk
  • 2 do 3 režnja češnjaka
  • 2 jaja

Stari kruh namočite oko 2 sata u mlijeko. Kelj narežite na trake i popržite ga na sitno nasjeckanome luku i češnjaku, i sve začinite solju i biberom. Kada kelj “uvene”, maknite s vatre.

Kruh dobro ocijedite od mlijeka i razmrvite. Dodajte jaja i smjesu od kelja i luka pa sve spojite miješajući rukama. Ako vam se smjesa čini premekana, dodajte još malo krušnih mrvica. Mokrim rukama oblikujte okruglice. U loncu zakuhajte vodu pa ubacite okruglice. Kada isplivaju na površinu, znači da su spremne za posluživanje (oko 5 do 7 minuta).

šalša od tikvica

Šalša od tivica

Ove okruglice možete poslužiti uz šalšu od tikvica, recept je jednostavan, a jelo gotovo u manje od pola sata.

Sastojci
  • 1 pelati
  • 2 tikvice
  • glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • peršin
  • biber
  • sol
  • ½ žličice šećera

Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak i posolite. Kada luk požuti, dodajte tikvice narezane na kolutove, a nakon 5 minuta dodajte pelate i šećer. Sve kuhajte 20-ak minuta pa pospite svježim nasjeckanim peršinom i bosiljkom te pobiberite.

Poslužite s okruglicama od kelja i uživajte u laganom i zdravom obroku.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.