Blagdani ne moraju biti obilježeni teškom i masnom hranom. Zapravo, između silnih slastica i tradicionalnih jela, možete uvrstiti i neki laganiji obrok. Vaše će vam tijelo sigurno biti zahvalno. No s obzirom na to da će se i mnogima stvoriti razni viškovi hrane, a najčešće je riječ o gomilama staroga i suhog kruha, možete ga iskoristiti s jednom zdravom namirnicom i pripremiti okruglice od kelja.
Ove okruglice lako se pripremaju, a izvrstan su prilog raznim jelima. Uz njih vam predlažemo i šalšu od tikvica pa ćete na stolu imati klompletan i zdrav obrok.
Sastojci
- 50 dag kelja
- 20 dag starog kruha
- 2 dcl mlijeka
- 1 luk
- 2 do 3 režnja češnjaka
- 2 jaja
Stari kruh namočite oko 2 sata u mlijeko. Kelj narežite na trake i popržite ga na sitno nasjeckanome luku i češnjaku, i sve začinite solju i biberom. Kada kelj “uvene”, maknite s vatre.
Kruh dobro ocijedite od mlijeka i razmrvite. Dodajte jaja i smjesu od kelja i luka pa sve spojite miješajući rukama. Ako vam se smjesa čini premekana, dodajte još malo krušnih mrvica. Mokrim rukama oblikujte okruglice. U loncu zakuhajte vodu pa ubacite okruglice. Kada isplivaju na površinu, znači da su spremne za posluživanje (oko 5 do 7 minuta).
Šalša od tivica
Ove okruglice možete poslužiti uz šalšu od tikvica, recept je jednostavan, a jelo gotovo u manje od pola sata.
Sastojci
- 1 pelati
- 2 tikvice
- glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- bosiljak
- peršin
- biber
- sol
- ½ žličice šećera
Na maslinovom ulju popržite luk i češnjak i posolite. Kada luk požuti, dodajte tikvice narezane na kolutove, a nakon 5 minuta dodajte pelate i šećer. Sve kuhajte 20-ak minuta pa pospite svježim nasjeckanim peršinom i bosiljkom te pobiberite.
Poslužite s okruglicama od kelja i uživajte u laganom i zdravom obroku.