Kiseli kupus je namirnica koja kao da je stvorena za zimsko doba, a pogotovo za blagdansko vrijeme koje je pred nama. Nije ni čudo jer nutritivna svojstva koja su u ovoj namirnici regeneriraju naš organizam i oporavljaju ga od “šoka” koji je preživio nakon prejedanja ili pokoje čašice viška.
Osim što je bogat najpoznatijim antioksidansom, vitaminom C, sadrži i vitamin K, kalij i kalcij. No bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa i probiotici kojima obiluje stavljaju u ravnotežu crijevnu floru pa tako jačaju i naš imunitet. Hranjivost kiselog kupusa najbolje dolazi do izražaja u juhama koje vam, nakon blagdanskog opterećivanja probavnog sustava, mogu zamijeniti i cijeli obrok.
Stoga, donosimo vam recept za jednostavno, ukusno, zdravo, a nadasve i jeftino jelo koje će vas doslovno “dignuti iz mrtvih” nakon blagdanskog tulumarenja, a riječ je o juhi od kiselog kupusa i povrća.
Sastojci
- 250 g narezanog kiselog kupusa
- 1 glavica luka
- 1 poriluk
- 2 krumpira
- 1 srednji batat
- 1 mrkva
- 50 g korijena celera
- slatka crvena paprika
- sol
- biber
- maslinvo ulje
Priprema
Crveni luk sitno nasjeckajte i dodajte u lonac na zagrijano maslinovo ulje, posolite ga. Kratko ga popržite dok ne dobije žućkastu boju. Mrkvu i korijen celera naribajte pa dodajte u luk. Popržite još 5 minuta. Kiseli kupus stavite u cjedilo i malo isperite pa dodajte mrkvi celeru i luku. Podlijte s malo vode, da prekrije povrće. Batat i krumpir ogulite i nasjeskajte na kockice pa dodajte povrću. Nakon 10-ak minuta pirjanja, dodajte i poriluk narezan na kolutiće. Sve kuhajte još 20-ak minuta. Potom dodajte začine – slatku crvenu papriku, biber i dosolite, ako je potrebno. Kada su krumpir i batat mekani, vaša je juha spremna za posluživanje.