oct naslovna (1)

Sve je u kemiji: Zašto se alkoholni ocat pjeni sa sodom bikarbonom, a zašto ne smije na kamen?

GREEN_300_listici_sredina

Za sve postoji objašnjenje

U kućanstvu alkoholni ocat ima široku primjenu i vrlo je učinkovit i tamo gdje komercijalna sredstva za čišćenje znaju zakazati. No iza sve njegove 'moći' zapravo stoji kemija - pogledajte čišćenje i iz ove perspektive.

Sve što vam je potrebno da maknete kamenac na kupaonskoj slavini je malo alkoholnog octa, gumena traka i Ziploc vrećica. U roku 25 minuta, kamenac postaje tako mekan da ga jednostavno možete ukloniti najobičnijom četkicom za zube.

Ovaj trik vrtio se neko vrijeme po društvenim medijima, ali nije jedini jer svakodnevno online gurui dijele jednostavne trikove s odličnim rezultatima kod čišćenja koje postižete običnim alkoholnim octom.

@purdyandfigg

White vinegar to the rescue! 💪 #cleaningtips #cleantok #cleaninghacks #thingstiktoktaughtme #thingsilearnedontiktok #lifehack #homehack #fyp

♬ –

Unatoč tome što postoji tisuće komercijalnih proizvoda za čišćenje, mnogi influenceri odabiru koristiti upravo ocat. Od odmašćivanja prozora do pranja jagoda ili generalke u WC-školjci, čini se da nema ništa što ovaj “član” kućanstva ne može očistiti. Dodaje se perilicama posuđa, perilicama rublja, a čak ga koriste i znanstvenici za dezinfekciju laboratorija. No što ga čini tako učinkovitim i svestranim?

Što je zapravo alkoholni ocat?

Ocat koji kupujemo pod nazivom alkoholni ocat zapravo je razrijeđena octena kiselina, koja se dobiva od etanola, alkohola dobivenog npr. iz šećerne repe. Prilikom fermentacije, bakterije kiselog vrenja pretvaraju alkohol u octenu kiselinu. Alkohol se prije octenog vrenja reducira na 13-14% te mu se dodaju hranjive tvari koje pomažu bakerijama kiselog vrenja u preradi alkohola u octenu kiselinu. Udio octene kiseline na kraju vrenja može dostići i 25%, a sza prodaju se takav ocat reducira na 5% octene kiseline.

Zašto otapa kamenac?

Kad je riječ o čišćenju, najkorisnije svojstvo octa je vjerojatno njegova kiselost – dovoljno blaga da ne oštećuje tkanine i površine, ali dovoljno jaka da se riješi tvrdokornih mrlja i naslaga. Kućanski ocat može imati pH vrijednost nisku kao 2,2 – otprilike 10 puta kiseliji od prosječnog gaziranog napitka. Kad se ocat stavi na kamenac, kiselina je ta koja ga razgrađuje. Reakcija stvara sol – kalcijev acetat, koji se lako otapa u vodi – i ugljični dioksid.

Zašto je odličan dezinficijens?

Druga prednost octa su njegova antimikrobna svojstva. Iako neki visoko specijalizirani mikroorganizmi mogu preživjeti u kiselim okolinama, većina ih teško preživljava i teško se razmnožava u tim uvjetima. Zbog toga se alkoholni ocat oduvijek koristio za konzerviranje jer u kombinaciji sa solju sprečava nastanak bakterija. Čišćenje octom temelji se na istoj logici, a istraživanja su pokazala da može ubiti razne patogene, uključujući E. coli. Ovaj proizvod pokazao se stoga učinkovitim za različite svrhe, od čišćenja proteza do dezinfekcije voća i povrća.

Zašto uklanja masne mrlje i otčepljuje odvode?

Još jedan popularan trik za čišćenje je nanijeti ocat na površinu, koja treba biti očišćena, zatim posuti malo sode bikarbone i gledati pjenušavu reakciju. Ovom reakcijom proizvodi se voda i mjehurići ugljičnog dioksida, koji pomažu mehanički rastvoriti prljavštinu. Soda bikarbona, kao lužina, reagira s kiselinom, na sebe privlači masnoće i čini ih topivima u vodi.

Zašto miče neugodne mirise?

Octena kiselina sama po sebi ima intenzivan miris i nije svima ugodna. No, kao blaga kiselina, reagirat će s alkalnim spojevima, poput amonijaka, koji stvara neugodan miris u WC-školjkama i toaletu urinu, i potpuno će ih odstraniti. Također, uspješno uklanja i miris ribe, kao i luka i češnjaka s površina za rezanje, kako plastičnih tako i drvenih.

alkoholni ocat

Zašto ga ne treba koristiti na kamenim površinama?

Međutim, ocat se nikada ne bi trebao koristiti na kamenim površinama. Stavljanjea octa na kamene podove, radne površine ili pločice od vapnenca, travertina ili oniksa stvorit će reakciju sličnu onoj sa sodom bikarbonom – ove vrste kamena sadrže kalcijev karbonat, koji je također lužnat. Kako octena kiselina reagira na lužinu, imat ćete s prekrasnu čistu površinom, ali s rupama.

Zašto ne čistiti unutrašnjost elektroničkih uređaja?

Ocat se ne preporučuje za čišćenje unutrašnjosti elektroničkih uređaja jer kiselina može korodirati metalne dijelove. Međutim, vanjsku stranu isključenih prijenosnih računala i računalne opreme sigurno je obrisati mješavinom destilirane vode i octa, raspršenom na mekanu krpu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.