jonathan-borba-gMPWRj-jGF4-unsplash

Kako motivirati djecu da u vrtu zaprljaju ruke, nešto nauče i zabave se?

GREEN_300_listici_sredina

'Niti jedan vrtlar nije premlad'

Knjiga “Najbolja nada prirode“, koja je namijenjena djeci, navodi jednostavne promjene koje djeca mogu napraviti kod kuće kako bi stvorila bolje stanište za insekte i ptice.

Nema ograničenja u veličini ili starosti: svatko tko ima dvorište, terasu ili tek prozorsku dasku može dati svoj doprinos, niti jedan vrtlar nije premlad da bi sudjelovao – misija je to američkog ekologa i entomologa Douga Tallamyja, autora nove knjige koja problematizira temu kako motivirati djecu da se bave vrtlarstvom.

Za Tallamyja, motivacija počinje tako što se djecu jednostavno zamoli da pažljivo pogledaju svoje dvorište.

“Ideja je da su djeca budući upravitelji našeg planeta. Moja prosječna publika su umirovljenici, ali ne možemo čekati još jednu generaciju. Djeca me stalno kontaktiraju, a ovo je nešto što možete učiniti i zapravo vidjeti rezultate“, rekao je Tallamy za AP.

Kako se djeca mogu uključiti u vrtlarstvo?

“Ne morate se brinuti za cijeli planet. Samo učinite nešto s malim komadićem planeta s kojim možete učiniti nešto konkretno. To je stvarno motivirajuće za roditelje, kao i za djecu,” dodao je Tallamy.

Knjiga “Najbolja nada prirode“, koja je namijenjena djeci, navodi jednostavne promjene koje djeca mogu napraviti kod kuće kako bi stvorila bolje stanište za insekte i ptice.

Uključuje nekoliko jednostavnih projekata poput izgradnje “hotela za pčele” od prazne metalne limenke i traka papira.

Svi su uključeni 

Starijoj djeci savjetuje se zamjena vanjskih bijelih žarulja sa žutima koja je manje privlačna za insekte. Osim toga, preporučuje se i sadnja domaćih biljaka ili cvijeća u dvorištu ili u teglicama.

Tallamyjev pokret također potiče parkove, igrališta, škole i fakultete, bolnice i uredske zgrade, golf terene pa čak i zračne luke da se pridruže. I nastavnici su uključeni u cijeli projekt.

“Važno je širiti glas da ono što radimo kod kuće može poboljšati okoliš. Djeca ponekad osjećaju veći osjećaj hitnosti i poziva na akciju nego odrasli. Mnoge od ovih ideja za djecu se čine razumnima i praktičnima, dok odraslima ponekad mogu predstavljati teži teret“, kazala je za Euronews Tai Montanarella, suradnica Botaničkog vrta u New Yorku za školske i izvanškolske programe.

Na ovaj način djeca se približavaju prirodi, rade nešto korisno i provode vrijeme na otvorenome.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.