312447538_1126778114739291_1472904979996945915_n

Domaća kreativka koja izrađuje unikatne lutke po waldorfskoj tehnici: ‘Djeca sama u nju upisuju emocije’

GREEN_300_listici_sredina

Mnogobrojne posebnosti jedne lutke

Baš kao i svaka ideja, i ova o unikatnim lutkama kreativke Milice Marjanović došla je spontano, a izrodila je genijalni projekt. Naime, brend lutaka "Lutke by Mila" izrađuju igračke koje nećete pronaći u nijednoj trgovini. Riječ je o lutkama od potpuno prirodnih materijala koje su izrađene prema Waldorf tehnici Rudolfa Stainera. Djeca u nju sama upisuju emocije, a ukoliko dođe do doticaja s vatrom, ona ju gasi.

Jeste li ikada sebi ili svojim najmlađima htjeli pokloniti lutku koja je posebna od svih onih koje ćete naći na policama dućana? Upravo jedna takva kreativna radionica nalazi se u Slavoniji, a vrijedne i kreativne ruke Milice Marjanović izrađuju ove uistinu posebne lutke. Po čemu se one točno razlikuju od drugih? Ove unikatne igračke brenda “Lutke by Mila” izrađene su jednom sasvim nerazvikanom, ali odgovornom Waldorf tehnikom po učenju Rudolfa Stainera koju je vlasnica dugo izučavala, ali i završila tečajeve.

“Kada me obuzme nekakva sjeta, kada mi ništa ne ide od ruke, kada ne vidim izlaz iz teške situacije, uzmem svoju vunu i napravim malenu slatku lutkicu i tako prolete četiri sata. Da, čak četiri sata treba da se napravi nešto ovako malo. Ne mogu reći da nisam vješta u izradi i da sam spora, samo što ima jako puno detalja koji se na prvu ne vide”, ističe.

Sve na ovim lutkama izrađeno je od prirodnih materijala kao što su ovčja vuna kojom se pune lutke, pamučni jersey za tijelo i glavu i kosica koju vlasnica izrađuje od prave vune poput alpake ili mohera. Tu dolazimo do možda najzanimljivijeg dijela – lutka ne gori, dapače, materijal od kojeg je izrađena kosa kada dođe u dodir s vatrom, ono ju gasi.

“Materijal za svoje lutke nabavljam najčešće u inozemstvu, u Njemačkoj, čak i Norveškoj”, ističe nam Milica koja kaže da je do takvih ekoloških materijala teško doći, a baš poput prave umjetnice želi da ono bude što kvalitetnije. “Na lutki nema nikakvog ljepila, plastike, spužve ni umjetnih boja. Veći dio lutke je šivan ručno. Ukoliko koristim gumbe, oni su uglavnom od drveta”, opisuje nam.

Svaka lutka je posebna iz više razloga. Osim što se radi po narudžbi, ona na svom odjelcu dobiva i ušiveno ime. No, ove lutke za razliku od svih onih s polica dućana imaju i jednu posebnu ulogu. “Na licu nemaju pretjerano izražene emocije, pa svako dijete koje se s njom igra, samo u nju upisuje karakter, emocije i stanje”, kaže nam ova kreativka koja je bila i među četiri odabrana u projekt “Kreativna Hrvatska”, zahvaljujući kojem su njezine lutke bile izložene i na prodaju u “Puls Hobby & Art Storeu”. “Bit projekta je promovirati kreativce koji nemaju svoje izložbeno-prodajne prostore, te im na taj način omogućiti da se pokažu široj javnosti”, rekla nam je Milica čije lutke možete vidjeti na službenim stranicama brenda, kao i na društvenim mrežama.

PHOTOS BY: Privatni album, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.