guille-pozzi-PO0UHx-5mHo-unsplash

Fascinantno otkriće: Majke kitova ubojica se cijeli život brinu za svoje sinove

GREEN_300_listici_sredina

Zbog toga su ugrožene!

Tijekom cijelog svog života orke su bliske sa svojim obiteljima, ali ženski potomci postaju neovisni u odrasloj dobi, dok su mužjaci tijekom cijelog života ovisni o svojim majkama.

Ženke kitova ubojica cijeli se život žrtvuju za svoje sinove, pokazala je to nova studija o populaciji ove vrste u sjevernom Pacifiku.
Briga oko potomaka značajno je smanjila izglede ženi kitova ubojica za reprodukciju u budućnosti. Naime, energija koju koriste za hranjenje sinova izravno ugrožava njih same, čineći ih tako manje sposobnima za reprodukciju i podizanje novih potomaka.

Zanimljiva je činjenica da su orke tijekom cijelog svog života bliske sa svojim obiteljima, ali ženski potomci postaju neovisni u odrasloj dobi, dok su mužjaci tijekom cijelog života ovisni o svojim majkama.

“Majke žrtvuju vlastitu hranu i vlastitu energiju”, rekao je profesor Darren Croft sa Sveučilišta u Exeteru, prenosi BBC.

Veće šanse za život  

Rezultati su ovo studije, koju je omogućio Centar za istraživanje kitova (CWR) koji više od 40 godine prati živote ovih fascinantnih životinja. Znanstvenici su analizirali 40 ženki u periodu između 1982. i 2021. godine i otkrili da je uz svakog živog potomka muškog spola, godišnja vjerojatnost da majka podigne još jedno mladunče do prve godine života bila prepolovljena.

“Naše prethodno istraživanje pokazalo je da sinovi imaju veće šanse za preživljavanje ako im je majka u blizini”, rekao je dr. Michael Weiss sa Sveučilišta u Exeteru i Centra za istraživanje kitova.

‘Balansiraju na oštrici noža’

Iz svojih godina proučavanja interakcija kitova ubojica, znanstvenici su već znali da su se majke i sinovi “družili” zajedno i u odrasloj dobi mužjaka. Može se učiniti čudnim i paradoksalnim da tako moćne, inteligentne životinje kroz život ostaju ovisne o majci, ali čini se da se mužjaci jednostavno ne moraju osamostaliti, jer majka ostaje uz njih.

Trenutno su preostala samo 73 orke u populaciji koju je pratila ova studija pa znanstvenici kažu da moraju razumjeti sve što bi moglo pomoći u donošenju odluka o tome kako zaštititi ove morske sisavce. Kako su poručili znanstvenici, ovi kitovi balansiraju na oštrici noža i prijeti im izumiranje.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.