guille-pozzi-PO0UHx-5mHo-unsplash (1)

Zabrinjavajući podatci: Kitovi dnevno pojedu 44 kilograma plastike

GREEN_300_listici_sredina

Najveći konzumenti plastičnog otpada na svijetu

Kitovi ne pojedu mikroplastiku gutanjem morske vode, nego direktno iz hrane. Otkrića do kojih su došli znanstvenici sa Sveučilišta u Stanfordu su alarmantna.

Najveća stvorenja na planetu dnevno progutaju gotovo deset milijuna komada mikroplastike. Rezultati su to istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta Sanford. Veličina mikroplastike varira od 0,23 mg do 4 mg po komadu. To bi značilo da kitovi dnevno pojedu i do gotovo 44 kilograma plastike.

Kitovi

Istraživali su što jede plavi i grbavi kit te kit perajar te otkrili kako se svi oni uglavnom hrane u području 50 do 250 metara ispod površine. Riječ je o dubinama u kojima se nalazi najveća koncentracija mikro plastike u otvorenom oceanu.

Grbavi kitov progutaju oko 200.000 komada mikroplastike dnevno, a perajari, koji se hrane i krilom i robom, progutaju od 3 do deset milijuna komada mikroplastike na dan. Plavi kit hrani se isključivo sitnim plankstonskim račićima koji su, pokazala su istraživanja, prepuni mikroplastike.

Zabrinjavajući su to podatci koji otkrivaju da kitovi možda ne dobivaju potrebnu hranu za svoj razvoj. Oni, naime, ne pojedu plastiku gutanjem morske vode, nego direktno iz hrane. Spomenuto istraživanje temelji se na prikupljenim podatcima tijekom više od jednog desetljeća.

Istraživači su pokušali odgovoriti na naizgled jednostavno pitanje – koliko jede životinja veličine vozila s 18 kotača, zašto su toliko veliki i kojom brzim im kuca srce. Kako bi se došlo do odgovora na ova pitanja koristili su se čak i bespilotne letjelice pričvršćene na leđima kitova kako bi se prikupili podatci o njihovom kretanju.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.