Naši su se stari hranili jednostavno i zdravo, a njihovi recepti satojali su se od sezonskih namirnica od kojih su radili prava mala gurmanska čuda. Kako je sezona zelje ili kupusa, prava bi šteta bila ne kušati jedno naše tradicionalno jelo, na kojem su odrasli naši roditelji, bake i djedovi. Riječ je o tako jednostavnim, a tako ukusnim i zdravim krpicama sa zeljem.
Naravno, oni malo vještiji upustit će se i u izradu ove tjestenine, ali danas u trgovinama imate čisto zadovoljavajuće gotove krpice, a možete odabrati one manje ili veće, kako vam drago.
Za krpice sa zeljem, ne treba vam više od 30 minuta pripreme, a mi vam donosimo recept koji je jednostavan i doista jeftin. Potrebne su vam krpice, manja glavica zelja, malo maslinovog ulja, glavica luka, pelati i začini.
Kako ih pripremiti?
Zelje operite i narežite na kockice ili trakice, kako želite. U dublju posudu ulijte malo maslinovog ulja i ubacite sitno nasjeckani crveni luk. Posolite ga i kratko popržite. Potom dodajte narezano zelje, promiješajte, dosolite i poklopite. Pustite da zelje na laganoj temperaturi “opusti” pod parom. To ne treba biti duže od 5 minuta. Potom zelje zalijte vodom, tako da ga voda samo “pokrije”.
Neka se kuha na laganoj vatri još 10-ak minuta. Voda će se reducirati, a tada dodajte krpice i prvo ih zajedno sa zeljem, bez dodavanja vode pustite na vatri, uz miješanje, kako bi se bolje sljubili okusi. Potom dolijte vodu ali samo malo iznad razine krpica i zelja i kuhajte još 10-ak minuta, dok krpice ne omekane. Voda treba ispariti prije dodavanja pelata, koje prethodno usitnite. Zajedno s pelatima, sve kuhajte još 5 minuta pa začinite biberom, soli i češnjakom u granulama. Možete poslužiti s parmezanom.
Uslast!