Blitva je došla na štandove tržnica i u ponudu OPG-ova, a ovo lisnato povrće pravi je izvor vitamina B, C i beta karotena, ali i minerala magnezija, željeza, kalija, kalcija, obiluje ugljikohidratima, proteinima i biljnim uljima.
Bududći da je tako bogata za naše tijelo korisnim nutrijentima, preporučuje se za zdravlje očiju, osnažuje kosti, smanjuje rizik od dijabetesa, a zbog obilja vlakana, odlična je za probavu i regulaciju tjelesne težine.
Baš zato, nutricionisti je preporučuju što češće na našem stolu, a recepta za njezinu pripremu nikad nije naodmet. Donosimo vam recept za preukusne popečke od blitve koje pečete u pećnici pa neće sadržavati nepotrebnu masnoću.
Sastojci
- 500 g blitve
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 2 jaja
- 50 g krušnih mrvica
- 60 g naribane gaude
- sol
- biber
Priprema
Blitvu operite i narežite na trakice. Na malo maslinova ulja dodajte narezani češnjak i malo ga popržite. Dodajte u maslinovo ulje narezanu blitvu i prijajte dok ne povene.
U zdjelu stavite blitvu, jaja, naribani sir, krušne mrvice i začine pa sve promiješajte. Na pleh stavite papir za pečenje i oblikujte smjesu u popečke. Ako je rjeđa, možete je nanijeti žlicom i oblikovati na papiru za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i popečke pecite oko 30 minuta.