Kada smeće postane umjetnost, a posjetitelji autori “umjetnina”

GREEN_300_listici_sredina

Kulturno uzdizanje i briga o okolišu

Ako ste mislili da ste do sad čuli za sve vrste muzeja, gadno se varate. S druge pak strane, ako vam je prva asocijacija na muzej višesatna šetnja u zagušljivom prostoru prepunom umjetnina kojima možda ne razumijete značenje, u sve ovo razuvjerit će vas “Muzej odbačenih predmeta”.

Muzej odbačenih predmeta u svome opisu ne samo da nudi niz genijalnih stvari, već ovaj Muzej djeluje upravo ovdje kod nas u Hrvatskoj i da, ima veze s zelenim pogledom na svijet. Riječ je o interdisciplinarnom projektu  velikogoričkog obrta “Plartforma” i udruge “Trećeprostor” iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kolegice i osnivačice Muzeja, Ana Katulić i Irena Boćkai udružile su znanja i iskustva iz područja izvedbenih umjetnosti, svijest prema prirodi i ljubav prema umjetnosti općenito i prije gotovo tri godine osnovale ovaj jedinstveni muzej s još posebnijom pričom.
– Ideja se rodila prije malo više od dvije godine kada smo ciljano promišljale o projektu koji će spojiti održivi razvoj i suvremene umjetničke prakse. U to su vrijeme bili popularni natječaji koji su poticali takvo stvaralaštvo, a naš je prvobitni koncept imao radni naziv “Muzej smeća”. Prošlo je dosta vremena od ideje do realizacije, prvobitna se skica s vremenom mijenjala, nadopunjavala, dok i nama nije postalo jasno što i kako to želimo ostvariti. I tada je, u listopadu 2019., krenuo Muzej odbačenih predmeta – otkrile su nam osnivačice.

Ovaj je Muzej poseban po mnogočemu tako da svatko tko u glavi još uvijek ima onaj muzej s početka ove naše priče može zaboraviti na njega, jer upravo su posjetitelji ujedno i sukreatori postava.
– To je Muzej koji je virtualan, nema svoj dom ni stalni postav jer se njegov sadržaj stalno mijenja, izmjenjuje i cirkulira, uvijek je jedinstven i neponovljiv. To je muzej beskućnik koji zapravo ne postoji u stvarnom svijetu, odnosno postoji samo na jedan dan u određenom gradu. Otvara se ujutro i zatvara uvečer i uvijek je bogatiji za neke nove predmete i njihove zanimljive priče. Izlagači u Muzeju su naši sugrađani, kroz predmete koje nam daruju, tako da publika više nije tek pasivni promatrač već postaje aktivni sudionik – prepričavaju nam te dodaju kako nisu izbirljive oko prostora gdje će njihov Muzej taj dan “odsjesti”. Nekad je to kažu, galerija, nekad napušteni prostor, kafić ili pak voćnjak.

Budući da se radi o projektu koji u svome djelovanju uključuje ne samo umjetnost, već i svijest o ekologiji i održivosti, zanimalo nas je kako bi se ovaj Muzej predstavio našim čitateljima da je osoba.
Ekološki sam osviještena osoba koja brine o okolišu kroz koncept ponovne uporabe predmeta. Zanimaju me suvremena umjetnost i novi mediji, a u slobodno vrijeme najviše volim prikupljati priče koje pričaju odbačeni predmeti i njihovi vlasnici te na temelju priča kreirati umjetničke izvedbe – opisale su osnivačice.
Tijekom ovih godina postojanja, kažu, posjetitelji su donijeli uistinu raznolike predmete koji su za njih imali i sentimentalnu vrijednost, a većina predmeta koja se donese na izložbu se iste večeri i udomi kod drugih zainteresiranih posjetitelja. Oni predmeti koji ostanu neudomljeni, postaju dio virtualne izložbe, a moguće ju je vidjeti na službenim stranicama Muzeja koji nosi jedinstvenu i dublju poruku za okoliš.


– Jako nam je drago da ovim projektom možemo doprinositi ideji o održivom razvoju. Iza Muzeja odbačenih predmeta stoji ideja povezivanja suvremenih izvedbenih praksi s temama održivog razvoja. Kroz ovaj koncept muzeja željele smo približiti suvremenu umjetnost široj publici, nastojeći povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija te ujedno poticati na razmišljanje o društvenim vrijednostima. Cijela priča uklapa se i u tzv. reuse pokret ponovne upotrebe predmeta, a ima dodirnih točaka i sa zero-waste konceptom stvaranja što je moguće manje otpada, čime Muzej odbačenih predmeta nosi ekološku poruku – ističu Ana i Irena koje kažu kako su reakcije posjetitelja uvijek pozitivne, no ponekad se kažu, iznenade što u ovom putujućem muzeju nema mnogo predmeta.


– Onda im mi objasnimo da nama nije cilj izložiti stotine predmeta, da ovdje nije važan broje već zanimljive priče iza predmeta.  Nekad ih je u postavu desetak, nekad više, ovisno što nam ponudi stanovništvo grada u kojem gostujemo. Neki više poklanjanju, neki više udomljavaju, nema pravila. I zato je svaki put novo i nepredvidivo – kažu osnivačice koje su sa svojim projektom gostovale diljem Hrvatske od Varaždina do Zlarina gdje su kažu, potpuno “ispraznile” Performans koji je također dio ovog Muzeja nastaje inspiracijom na darovane predmete i njihove priče, ali isto tako izvođačice se inspiriraju i gradom, atmosferom u tom trenutku kao i pričama ili pak kuhinjom iz tog podneblja.

Ana i Irena već godinama djeluju u umjetničkim vodama nastupajući i stječući svoja znanja na projektima u zemlji i svijetu te kažu kako ovakvih projekata koji povezuju umjetnost i svijest o okolišu ima mnogo, no bitno je kako postaviti projekt ne bi li privukao što više zainteresiranih.
– Mi smo imale tu sreću (a dodat ćemo i mudrost) da je naš projekt dovoljno komercijalan da zainteresira medije i javnost. Konceptualnost koja ga prati ovdje je u drugom planu. Muzej odbačenih predmeta je udica, a da vidite što se sve tu ulovilo morate doći k nama – tvrde umjetnice koje se nadaju kako će nas ova pandemija naučiti i potaknuti ako već nije, da učinimo neke konkretne korake u očuvanju prirode.

– Kako s izbijanjem pandemije zasigurno postoji poveznica s čovjekovom nebrigom prema okolišu, nadam se da ako nije potaknula na neke konkretne korake da će barem utjecati na svijest o važnosti smanjenja negativnog utjecaja ljudske vrste na okoliš. Iako opasna za ljude, pandemija je dovela do zaustavljanja i smanjenje gradskog, međugradskog i međudržavnog prijevoza, zatvaranja tvornica, što je proizvelo pozitivne učinke za okoliš i očuvanje biološke raznolikosti. Čini mi se da se nakon ovog pandemijskog iskustva koje je još u trajanju ipak mijenja svijest ljudi i otvara prostor za neka nova razmišljanja i propitivanja nekih novih vrijednosti koje kao društvo definitivno trebamo nastaviti preispitivati – zaključuju Ana i Irena te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u subotu 17.4. u Centar za kulturu Novi Zagreb gdje će od 10 sati biti otvoren Ured za zaprimanje odbačenih predmeta, ali i popratni performans u 19:30. Pa ako vam je želja susresti se s nekom novom vrstom muzeja, a time i doprinijeti očuvanju planete Zemlje, svakako posjetite, donirajte, udomite i sudjelujte u ovom nezaboravnom doživljaju.

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.