aranxa-esteve-S5DEUg2yUVU-unsplash

Javne manifestacije s hranom i pićem i to sve u višekratnom posuđu? Od lipnja zakon u ovoj europskoj državi

GREEN_300_listici_sredina

"Spriječit ćemo tone otpada"

Možete li zamisliti da neka velika javna manifestacija u Hrvatskoj prođe bez jednokratne plastike? Pića, jela i svi dodatni sadržaji kasnije završe "na leđima" čistača, a količina plastičnog otpada mjeri se u tonama. Tome će od lipnja doskočiti glavni estonski grad gdje će sve manifestacije morati imati višekratno posuđe, a od siječnja iduće godine zakon prelazi i na cijelu državu. Zgodno zar ne?

Kako bi ozbiljno smanjili količinu plastike i potvrdili status zelenog grada estonska prijestolnica uvodi nove zakone. Naime, u Talinu od 1.lipnja 2023. sva događanja moraju koristiti posuđe i spremnike za višekratnu upotrebu. Dakle, ako se u gradu događa neki festival ili jednodnevna manifestacija koja uključuje hranu i piće, svi ugostitelji moraju koristiti jednokratno posuđe.

Trajna ostavština europske zelene prijestolnice

Ova odredba u glavnom gradu Estonije stupa na snagu 1. lipnja što znači za nešto manje od mjesec dana, dok će se prvim danom siječnja 2024. godine ovo pravilo odnositi na cijelu zemlju. Ovo je jedna od mjera koju grad namjerava provesti kao trajnu ostavštinu godine zelene prijestolnice Europe.

Joosep Vimm, zamjenik gradonačelnika Tallinna, rekao je za strane medije da će prelazak na višekratno posuđe značajno smanjiti utjecaj na okoliš. “Kao rezultat toga, izbjeći će se tone otpada. Trebali bismo ići prema najduljem mogućem vijeku trajanja proizvoda i mogućnostima ponovne upotrebe u svim sektorima. Ovo je samo jedan korak, ali važan za okoliš”, dodao je.

Potpuni prelazak ugostiteljskog sektora na višekratno posuđe

Taj se korak također smatra ključnim za pripremu ugostiteljskog sektora za potpuni prelazak na posluživanje hrane i pića u ambalaži za višekratnu upotrebu pri prodaji hrane za van. Na javnim događanjima od 1. lipnja 2023. upotreba spremnika, odnosno posuđa za hranu i piće za višekratnu upotrebu postat će obvezna za jednodnevna javna događanja s manje od 30 000 posjetitelja. Za jednodnevna javna događanja s 30 000 posjetitelja i više uredba će biti na snazi ​​od 1. siječnja 2024 godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.