Cup Up System: Rješenje za “single-use plastics” direktivu

GREEN_300_listici_sredina

Suvenir s vašeg najdražeg eventa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Tvrtka je u četiri godine poslovanja spriječili oko pet tona otpada koji bi nastao korištenjem jednokratnih čaša.

Cup Up System je hrvatska tvrtka koja pomaže hrvatskom gospodarstvu, a ponajviše event industriji, da svoje poslovanje razvija na ekološko odgovoran način. Ova tvrtka je 2016. godine započela s distribucijom višekratnih polipropilenskih čaša, koje se koriste na raznim događajima poput glazbenih, filmskih, gastro, pivskih festivala, sportskih natjecanja, koncerata, noćnih klubova,  a ove su godine svoju ponudu proširili na višekratni pribor za jelo i tanjure koji se također koriste kao adekvatna zamjena za jednokratnu plastičnu ili papirnatu ambalažu.

Advent, Foo Fighters, skijališta, sportski turniri, javne i privatne tvrtke ….

U dosadašnjem poslovanjuCup Up System d.o.o. može se pohvaliti nizom odrađenih evenata, a svoj put su započeli na sportskom natjecanju i to upravo na svjetski poznatom Major beach volley world tournamentu koji se održao u Poreču. Nakon prvog eventa, njihov primjer slijedili su brojni craft beer & gin festivali, razni glazbeni, filmski, gastro festivali, koncerti, adventski događaji, sportski klubovi i natjecanja, javne ustanove, mnoge male i velike tvrtke te sami ugostitelji. Dokaz da su na pravom putu i da rade dobar posao, sudjelovanje je na velikim projektima poput koncerta Foo Fighters u pulskoj Areni, koncerta Prljavog Kazališta u zagrebačkoj Areni, dok je u javnosti posebno prepoznato sudjelovanje u projektu “Za Zlarin bez plastike”. Aktivni su i preko granica RH pa se tako njihove čaše mogu naći na poznatom skijalištu u Kranjskoj Gori te na raznim festivalima u Sloveniji i Srbiji.

Višekratna vs jednokratna čaša

Direktor i suosnivač tvrtke Eduard Kalčić, ističe da su u ove četiri godine poslovanja spriječili oko 5 tona otpada koji bi nastao korištenjem jednokratnih čaša, ponajviše plastičnih,  upravo zahvaljujući implementaciji višekratnih čaša koju su dizajnirane tako da se mogu ponovno upotrijebiti i nakon više od 100 ciklusa pranja. Čaše je moguće personalizirati pa zbog svog atraktivnog izgleda posjetitelji najčešće odluče čašu zadržati kao suvenir s događaja, a isti  mogu kasnije koristiti u svakodnevnom životu jer su čaše perive i u kućnim perilicama. Čaše se implementiraju po sistemu depozita u kojem posjetitelj prilikom narudžbe pića plaća kaucija za čašu koju po završetku konzumacije može vratiti na pult i tražiti povrat plaćenog depozita. Depozitni sustav najbolji je i najučinkovitiji način prelaska s linearnog na kružno gospodarstvo, te se primjenom tog sustava postiže pozitivan prihvatljiv društveno-ekološki i financijski rezultat  u nekoliko segmenata: promjena “kulture bacanja”, smanjenja količina otpada, smanjeni troškovi zbrinjavanja otpada i smanjenje emisije CO2. Sve mehanički oštećene čaše koje više nisu upotrebljive moguće je 100% reciklirati i nakon reciklaže materijal se koristi u proizvodnji predmeta za višekratnu uporabu.

Usluga kompletne logistike

Tvrtka osim distribucije višekratnih čaša te pribora za jelo tržištu nudi i sljedeće usluge poput:  Kompletan “know – how” sistem u implementaciji,  logistiku u obliku dovoza čistih čaša, preuzimanje prljavih čaša, pranje čaša, skladištenje,  najam čaša te pribora za jelo i tanjura. Tvrtka je ulaganjem u mobilnu profesionalnu stanicu za pranje višekratne ambalaže završila prvi ciklus investicije kako bi njihovi klijenti bili u mogućnosti svoje poslovanje prilagoditi kružnoj ekonomiji u praksi.

Prelazak na višekratnu ambalažu

U tvrtki Cup Up System smatraju da država mora mnogo više poticati javne uprave, gradove i županije u prelasku na održivi model kružnog gospodarenja jednako kao i  privatni sektor u prilagodbi poslovanja kružnom gospodarstvu tako da se ekološki odgovorno poslovanje “nagrađuje” ili subvencionira i time pomaže hrvatskom gospodarstvu da slijedi  ciljeve zelenog plana EU. Kao jedina tvrtka koja se bavi isključivo implementacijom višekratnih čaša i pribora za jelo i s obzirom na trenutno veoma tešku situaciju uzrokovanu zabranom javnih okupljanja, vjeruju u to što rade i što su započeli u vrijeme kada je svijest o problemu otpada bila na puno nižem nivou nego danas.

Svoju prisutnost na tržištu planiraju otvaranjem još nekoliko stanica za pranje kako bi prelazak na višekratnu ambalažu bio što jednostavniji i pristupačniji u svakom dijelu RH. Ovim primjerom, hrvatskom je tržištu ponuđeno adekvatno rješenje koje omogućuje prelazak i prilagodbu poslovanja sustavu kružnog gospodarstva te se nadamo da će biti prepoznat i od strane državnih institucija, gradova, općina i mnogih drugih tvrtki. Poručuju svima nama da slijedimo primjere tvrtki, organizatora i svih onih koji su već svoje poslovanje odlučili razvijati na društveno odgovoran i održiv način i prije nego što to zakonom budu primorani učiniti.

PHOTOS BY: Cup Up System, Press / Sva prava pridržana

Nemoj pozeleniti, jer je stigao još jedan mail.

Prijavi se na ovaj newsletter i okreni novi list! 

Vezani članci

Više sa Green.hr

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.