DSC06879-scaled-e1677168989947-1920x1200

Ova genijalna višekratna ambalaža dokaz je da i fast-food lanci mogu biti održiviji!

GREEN_300_listici_sredina

Pokušaj smanjenja otpada

McDonald's France sklopio je partnerstvo s francuskim dizajnerskim studijem, Elium Studio, kako bi razvio inovativnu, održivu ambalažu za višekratnu upotrebu koja će transformirati industriju brze hrane. Budući da je većina trenutne ambalaže za jednokratnu upotrebu, div brze hrane često je na udaru kritika jer pridonosi stvaranju velike količine otpada. Međutim, ova nova inicijativa pokazuje da je i McDonald's spreman dati svoj doprinos u zaštiti i stvaranju zelenije budućnosti.

Ambalaža je sastavna komponenta prehrambene industrije, a sve veću opasnost predstavlja činjenica da se stotine milijuna kutija, šalica, pladnjeva, pribora za jelo i limenki odbacuje, stvarajući ogromne količine otpada i nanose štetu okolišu. Ambalaža za jednokratnu upotrebu je smrtonosno za okoliš, ali nažalost većina fast-food lanaca svoju hranu poslužuje u posudama i čašama za jednokratnu upotrebu. I McDonald’s u tome nije iznimka. Međutim, McDonald’s France odlučio je napraviti korak u pravom smjeru, a to je ekološki prihvatljiviji i održiviji put.

U skladu s novim mjerama

Francuski dizajnerski studio Elium Studio surađivao je s McDonald’s France na stvaranju posuđa za višekratnu upotrebu koje se može koristiti u restoranima kultnog lanca brze hrane.

Većina posuda koje danas koristi McDonald’s ne može se ponovno upotrijebiti, bilo da se radi o tanjurima ili šalicama, potrebno ih je baciti nakon jedne upotrebe.

Francuska, kao država, poduzima holističke korake za smanjenje otpada. Na primjer, u siječnju 2023. Francuska je objavila da restorani s više od 20 sjedećih mjesta moraju svojim kupcima ponuditi alternativne posude za posluživanje koje se mogu višekratno koristiti i prati. Dakle, iako tvrtka ima još puno prostora za napredak kada je u pitanju zaštita okoliša, ovaj korak McDonald’s France svakako je korak u pravom smjeru.

Inovativni materijal

Elium Studio osmislio je niz prilično šarenog i simpatičnog posuđa koje će biti izrađeno pomoću ‘Tritana’. Međutim, što je točno tritan? Tritan je plastična smola koja je po tvrdoći i prozirnosti slična staklu i keramici te čuva organoleptička svojstva hrane, što u biti znači da uspješno zadržava okus i miris hrane.

Posuđe je integrirano s ventilacijskim otvorima, zrncima i brazdama kako bi mu se dodala poboljšana funkcionalnost i kako bi korištenje bilo što ugodnije za potrošače. Elium Studio i McDonald’s France na ovom su projektu radili posljednje dvije godine, a rezultat je zaista hvale vrijedan.

Višekratno posuđe sadrži McDonald’sovu izvornu bit i filozofiju dizajna. Spremnik za pomfrit i dalje je kultne crvene boje na koju smo navikli, međutim, mnogo je ekološki prihvatljivija opcija u usporedbi s prethodnikom. Vjerujem da bi ova inicijativa McDonald’s France mogla potaknuti druge lance brze hrane da donesu zelenije i održivije odluke.

PHOTOS BY: elium.studio / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.