Screenshot 2023-02-27 101208

Znamo zašto je najmrzovoljnija mačka na svijetu toliko mrzovoljna. Nije puno drugačija od nas…

GREEN_300_listici_sredina

Potpuno je razumijemo

Kako bi preživjela, Pallasova mačka dnevno mora uloviti barem pet životinja, a to joj je često otežano zbog dubokog snijega i kratkih nogu. Upada u snijeg i zbog toga je ljuta.

Poznata je kao jedan od najvećih introverta među životinjama. Mrzi ljude, ali i društvo drugih životinja. Pallasova mačka ili manul mekanog je ogromnog krzna koje ju čini većom no što zapravo jest, a ne podnosi ni da ju itko dotakne. Štoviše, u tom slučaju postaje agresivna.

Mrzovoljnom izgledu doprinose ponajviše njezine izražajne crte lica, znatno drugačije od obične domaće mačke.

Manul mačka

Ima široku glavu s niskim čelom, a cijelo joj lice izgleda pomalo spljošteno, dok su joj uši puno niže i udaljenije nego kod većine mačaka. No, što je najvažnije, Pallasove mačke imaju neobične zjenice. Za razliku od drugih mačaka, zjenice Pallasove mačke sužavaju se u manje krugove, baš kao i naše. Zjenice drugih mačaka skupljaju se u okomite proreze.

Ne spava zimski san 

No, Pallasova mačka ne izgleda samo mrzovoljno. Ona to doista i jest. Naime, kako je objasnio David Attenborough, ona ima kratke noge koje joj često, prilikom vrebanja plijena, upadaju u snijeg. Tada gubi koncentraciju i fokus na plijen koji joj tako često izmakne. Zbog toga je ljuta i mrzovoljna.

Naime, osim krzna, Pallasovu mačku štiti i debeli sloj masti. Od životne joj je važnosti da dobije na težini tijekom jeseni. Ne spava zimski san, već vrijeme krati odlazeći u lov, a tada teži i do sedam kilograma više. Kako bi preživjela, Pallasova mačka dnevno mora uloviti barem pet životinja, a to joj je često otežano zbog dubokog snijega i kratkih nogu. Drugim riječima, baš poput čovjeka, mačka je mrzovoljna kada je gladna.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.