Bivši rudnik ugljena u Alabami postao je rezervat za divlje životinje, a poznat je po rijetkim bijelim ljiljanima

GREEN_300_listici_sredina

Dvadesetogodišnja obnova prirode

Iskopavanje ugljena ostavilo je iza sebe uništena staništa i zagađene vode usred Alabame, ali zahvaljujući državnom programu rekultivacije napuštenog rudnika, rezervat za divlje životinje vraća spektakularnu prirodnu ljepotu.

Bivši toksični rudnik ugljena u Alabami postao je utočište za divlje životinje poznato po rijetkim bijelim ljiljanima. Bijeli cvjetovi narastu do gotovo metar visine, imaju šest latica i ugodni su za oprašivače. Višegodišnji cvijet, Hymenocallis coronaria—koji također raste u Georgiji i Karolini—zahtijeva brze vode, kamenite plićake i puno sunčeve svjetlosti. Upravo se zbog svih brana izgrađenih duž rijeka ova vrsta smatra ugroženom.

Zemljište je prije onečistilo vodu i staništa u tom području, ali je obnovljeno projektom melioracije koji je vratio čuveni bijeli ljiljan. Naime, devet postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda koriste rijeku Cahaba između Birminghama i skloništa. Neispravne septičke jame, stambena i industrijska izgradnja te poljoprivredno otjecanje pridonose problemima s kvalitetom vode. Službenici za zaštitu divljih životinja također se moraju suočiti sa zagađenjem izazvanim napuštenim rudnicima – teškim metalima, otrovnim kemikalijama, sedimentacijom.

Danas se sklonište nalazi na 5000 hektara za koje je država osigurala dodatnih 5 milijuna dolara za sanaciju rudnika kako bi se nastavilo s čišćenjem otpada iz rudnika. A sklonište će, s partnerima, potrošiti dodatnih 735.000 dolara za smanjenje šipražja, pomoći u sprječavanju šumskih požara i pomoći domaćim biljkama i dugolisnim borovima.

Čišćenje ovog rudnika trajalo je mnogo godina, ali dobrobiti za regiju su nemjerljive. Godine 2021. Američka služba za ribu i divlje životinje kupila je 1164 hektara dobro njegovane šume na istočnoj obali rijeke. Prikladno, 3,2 milijuna dolara potrošeno za imanje došlo je iz Fonda za očuvanje zemlje i vode koji usmjerava prihode od zakupa nafte i plina u moru u projekte očuvanja i rekreacije. Jezero za dabrove ispod sada zatvorenih rudnika Piper i dalje je zagađeno otjecanjem sumporne kiseline koja se ispirala nizbrdo. Državna agencija već je zatvorila jame i očistila dio otrovnog nereda. Sada će počistiti ostatak i pomoći vratiti utočište u njegovo prirodno stanje.

PHOTOS BY: Pinterest, encyclopediaofalabama.org, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.