pexels-radovan-zierik-3912757

Najveći introvert među životinjama, mrzi ljude i nemoguće ju je pripitomiti

GREEN_300_listici_sredina

Upoznajte neobičnu mačku

Ime je dobila po njemačkom znanstveniku Peteru Pallasu koji ju je otkrio na obali Kaspijskog jezera u 18. stoljeću, a poznato je tek da voli biti usamljena i da ju ne nemoguće pripitomiti.

Ona je najneobičnija mačka koja mrzi ljude. Smatra se da je jedna od najvećih introverta među životinjama, a skriva se u nenaseljenim stepama Zabajkalja i dijelu Mongolije koji graniči s tom regijom. Manul ili Pallasova mačka mekanog je krzna, ali ne podnosi da ju itko dodiruje. Štoviše, postaje vrlo agresivna.

Iako postoji više od pet milijuna godina, o Pallasovoj mački ne zna se puno. Tek da voli biti usamljena i da ju ne nemoguće pripitomiti. Ne voli društvo čak ni drugih mačaka svoje vrste, već se s njima nalazi samo u sezoni parenja. Vjeruje se da ih je u Rusiji ostalo oko tri tisuće, dok ih u Mongoliji, po mišljenju stručnjaka, ima više.

Introvert

Gusto krzno na minus 50

Veličinom manuli odgovaraju običnoj domaćoj mački, ali se zbog svog krupnog krzna doživljavaju većima nego što zaista jesu. Njihovo gusto krzno omogućava im da prežive u surovim uvjetima, gdje se temperature spuštaju i do pedeset stupnjeva ispod nule.

Osim krzna, štiti ih i debeli sloj masti. Za manule je, naime, od životne važnosti da dobiju na težini tijekom jeseni. Ne spavaju zimski san, već vrijeme krate odlazeći u lov, a tada teže i do sedam kilograma više. U lovu na plijen najviše im pomaže što se odlično kamufliraju s okolišem zahvaljujući svojoj boji.

Prezire ljude 

Žive toliko izolirano da u prirodi gotovo nemaju neprijatelje osim samog čovjeka. Naime, manuli često stradavaju zbog sve većeg krivolova, ali i širenja civilizacija i ljudskog djelovanja općenito. Često se otruju od miševa koji su boravili na zemljištu koje je tretirano pesticidima za poljoprivredne kulture. Kako navodi Russia Beyond, upravo zbog toga se manul kloni čovjeka i vrlo rijetko se pojavljuje pred njim.

Osim toga, ne može ih se pripitomiti.  Međutim, događalo se da su zaposleni u Daurskom rezervatu prirode pronalazili mladunčad manula i odgajali ih. Kada su manuli odrasli, odlazili su živjeti u stepu, zaboravivši na svoje udomitelje i hranitelje.

Gdje onda žive ovi introverti među mačkama? 

Tako izolirane od svijeta, manule se često skrivaju u jazbinama jazavca i drugih glodavaca, a često borave i u pukotinama u stijenama. Ipak, ponekad biraju poprilično nepredvidiva mjesta, primjerice stari napušteni kombajn, u kojemu su ih našli zaposlenici Daurskog rezervata prirode.

Trenutno se manule nalaze na ruskoj crvenoj listi ugroženih životinja, na nižem stupnju opasnosti od izumiranja. Populacija se iz godine u godinu sve više smanjuje.

Mnogi kažu da je manul originalni “Grumpy cat”, a možda se i zna zašto je toliko mrzovoljan. Nastavak priče donosimo OVDJE.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.