iphone
iphone

iPhone ih spasio od požara: Grupa ljudi na Havajima spašena iz stihije zahvaljujući novoj značajki mobitela

GREEN_300_listici_sredina

Sretan kraj

Velika vatrena stihija na Havajima uzrokovala je, među ostalim, i pucanje mobilnih mreža. Stvar su u nekim slučajevima spasili mobiteli koji imaju opciju komunikacije posredstvom satelita.

U razornim požarima na Havajima koji još uvijek nisu ugašeni umrlo je preko stotinu ljudi, a radi se o najsmrtonosnijoj vatri u SAD-u u posljednjih deset godina. Neobuzdani plamen, za kojeg je utvrđeno da je nastao iz dalekovoda, pretvorio je u pepeo brojne objekte, ali i dio infrastrukture, među ostalim one za telekomunikacije. Brojni su unesrećeni stoga imali problema s mobilnom vezom koja je nerijetko bila nestabilna ili nepostojeća. I generalno je to čest problem koji se javlja u prirodnim katastrofama.

Korisnici Appleovih mobitela tu su imali sreću u nesreći. Ova tvrtka je prošle godine predstavila značajku koja vlasnicima njihovih telefona omogućuje da kontaktiraju hitne službe čak i ako im je mobilna mreža nedostupna.

Radi se o SOS opciji koja odašilje signal putem satelita u situacijama u kojima uređaj ne uspije naći adekvatnu mobilnu ili internetsku mrežu.

Svjedočanstvo koje je obišlo svijet

Korisnik Twittera Michael Miraflor podijelio je priču o svojim poznanicima koje je okružila vatrena stihija.

“Rođakinja djevojke mojega brata i njezina obitelj su bili u svojem automobilu u Mauiju kad je vatra iznenada počela izbijati svuda oko njih. Appleov Emergency SOS je bio jedini način da dođu u kontakt s hitnim službama. Doslovno je spasio njihove živote”, napisao je na svojem statusu, uz kojeg je priložio i screenshot komunikacije.

Unesrećenu grupu su hitne službe evakuirale u roku od 30 minuta.

Tehnologija koja će postati standard

Emergency SOS opcija je bila jedna od značajki koje je Apple prošle godine istaknuo na predstavljanju iPhone 14 modela, a ovaj su feature učinili dostupnim i za starije modele mobitela. Opcija će prve dvije godine od predstavljanja za korisnike biti besplatna, nakon čega će Apple za nju uvesti mjesečnu pretplatu. Već nekoliko mjeseci nakon Applea su i brojni ostali proizvođači smartphonea objavili da su i sami na novim modelima primijenili ovu tehnologiju ili da to planiraju uskoro učiniti.

Inače, Emergency SOS funkcionira uz pomoć Globalstar satelita, a usluga trenutno funkcionira tekstualno. Mobilni uređaj skuplja informacije koje su potrebne službama za spašavanje – poput lokacije – i onda ih komprimira i šalje.

 

 

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.