Ivonine eko kućice na stablu: U blizini Rastoka i Plitvičkih jezera otvoreno je čarobno mjesto – Tree Elements

GREEN_300_listici_sredina

Gradnja od prirodnih materijala

Snovi mogu postati stvarnost, a to je svojim primjerom i pokazala 34-godišnja Dubrovčanka Ivona Ercegović, koju je njezin životni san iz rodnoga Dubrovnika doveo u Karlovačku županiju, u selo Donji Nikšći, nedaleko od Slunja, u kojem je izgradila šarmantne, drvene kućice na drveću i od kolovoza ih počela iznajmljivati.

Ako se zaželite čiste prirode i poželite svoja pluća ispuniti kisikom, predlažemo vam destinaciju koja je idealna za obnovu i duše i tijela – Tree Elements, u Donjem Nikšiću, kod Slunja, gdje će vam dobrodošlicu zaželjeti vesela i šarmantna vlasnica, 34-godišnja Ivona Ercegović.

Okružene gomilom drveća, ondje su tri kućice, načinjene od drveta, i svaka je uređena tako da predstavlja jedan prirodni element – zemlju, vodu i zrak, i one su Ivonin ostvareni san. Od ideje do realizacije trebalo je čak osam godina, ali kad imate jasnu viziju, i najveće prepreke se mogu prevladati.

tree houses

Fascinacija drvećem

Nakon što je u svojoj 24. godini dobila posao turističkog pratitelja, Ivona je proputovala svijeta i vidjela razne turističke ponude te, kako kaže, shvatila da i ona može pokrenuti neki svoj posao, i da to može puno bolje. No kako se željela maknuti od masovnog turizma, bila je u potrazi za nečim posebnim, čega još nema u Hrvatskoj.

“Kako volim ljude i kako sam željela ostati u turizmu, a volim prirodu, pogotovo sam fascinirana drvećem, palo mi je napamet da napravim kućice na stablima. Zapravo, prijateljica mi je u jednom razgovoru to i predložila, a ja sam shvatila da je to moguće, i da ja to doista mogu izvesti”, priča nam Ivona. Ideja o kućicama rodila se 2017. godine pa se “bacila” u potragu za imanjem na kojem bi se njezina ideja mogla i realizirati.

Tree houses

“Počela sam tražiti zemljišta po Karlovačkoj županiji. Sviđala mi se lokacija u ovome kraju, blizu je Zagreb, a s druge strane, ovdje su četiri rijeke, blizu su Plitvička jezera i Rastoke, priroda je doista savršena, a ima i mnogo sadržaja vezanih uz prirodu”, kaže vlasnica Tree Elementsa.

Kako se i turizam počeo razvijati u okolici Slunja i Plitvičkih jezera, Ivona je vidjela velik potencijal u tome kraju pa je ondje 2018. godine pronašla i oazu za svoje drvene kućice. Tijekom 2019. na imanje koje je kupila došla je infrastruktura – struja, voda, pristupni put, 2020. je dobila projekt i građevinsku dozvolu, krajem iste godine počela je i gradnja.

tree houses

“Sve sam sama osmislila, cijeli dizajn i priču oko Tree Elements, a mama i tata su mi pomogli. Zamislila sam da kućice izgledaju kao dom, da unutra ima dovoljno prostora, a uređene su minimalistički, u skandinavskom stilu, s minimalno detalja po zidovima. Svaka je kućica ista iznutra, kupaonice su različite, po boji odgovaraju svaka svome elementu – zemlja, voda, zrak. Pločice u ‘vodi’ su plave kao more, kauč je zelen, kao rijeke. Kućica zemlje je jesenskih boja. Izgrađene su od prirodnih materijala – drva, mineralne vune i ariš fasade”, objašnjava Ivona.

I tako, ove godine u travnju Ivonine drvene kućice bile su završene, a uporabnu je dozvolu dobila u kolovozu.

ivona ercegović

“Meni je išlo najlakše ono što je drugima bilo najteže – papirologija, a najteže mi je išlo ono što su obećali da će ići najlakše. Sama izgradnja, ne koristeći temelje, montažni dio, zidovi i pod, trebala je trajati tri mjeseca a trajala je tri godine”, kaže Ivona.

tree houses

Kod gradnje kućica, pazili smo na drveće

Najteže od svega, kako priča Ivona, bila je izvedba. Jer, zamisao da kućice budu na stablima, usred šume, a da se pritom ne ošteti nijedno stablo, zvuči teško izvediva.

“Jedno je kad gradiš u šumi. Ljudi moraju sa svojim uređajima doći do prostora za gradnju. Borila sam se za svako stablo. Morala sam vrlo pažljivo planirati da se kućice naguraju između stabala, a da se ona ne oštete. Sjećam se da je bila jedna stara jabuka, još je ovdje. Majstori su rekli ‘moramo je rušiti’, a ja sam ih uspjela uvjeriti da je moguće dovesti sav materijal i ne srušiti jabuku. Na kraju smo je uspjeli sačuvati”, prisjeća se Ivona. tree houses

Zero waste, bez plastike

Pomisao da postavi septičke jame, kao rješenje za kanalizaciju, Ivoni je bila zastrašujuća pa su na imanju postavljene biojame s biopročišćačima, koji su prema svim standardima, najbolji u Hrvatskoj.

“Sve što ide u pročišćač, pojedu bakterije, a pumpa utiskuje topao zrak da bi one mogle živjeti. Čak 95 posto kanalizacijskog otpada se pročišćava na ovaj način, i pušta se pročišćeno u prirodu”, objašnjava Ivona.

Ivona na imanju za zalijevanje vrta, pranje automobila i održavanje travnjaka, ali i ostale potrebe, koristi kišnicu i u tu je svrhu postavila tank za skupljanje vode od 5000 litara, a u planu joj je još jedan. Za piće se koristi voda iz Slunjskog vodovoda, ali prije negoli su kućice otvorene za turiste, naručila je ispitivanje kvalitete vode iz baš svake slavine u kućicama.

Sva sredstva za čišćenje su ekološka pa čak i spužvice za pranje, koje su izrađene od tikvica. “Mi smo totalni zero waste – ne koristimo nikakvu plastiku, nikakve slamke, tanjure niti plastične boce. Ako goste dočeka voda, to je u staklenoj boci”, priča nam Ivona.

U Tree Elements uskoro će biti riješena i “domaća” opskrba strujom. Zasad su, kako kaže, još na elektrani, ali sljedeća investicija, u vrlo bliskoj budućnosti, solarni su paneli na svakoj kućici. “Cilj nam je da budemo samoodrživi što je više moguće”, kaže Ivona.

PHOTOS BY: Tree Elements / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.