Image: 81169078, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Potpuni kaos zbog insekata u hrani, javljaju se čak i ministri: ‘To graniči s ludilom’

GREEN_300_listici_sredina

Zabrinuti su za svoju tradiciju, tvrde

Zbog zabrinutosti da bi se insekti mogli povezati s talijanskom kuhinjom, tri ministra iz Vlade najavila su četiri ukaza s ciljem zaustavljanja hrane s insektima.

Konzumiranje cvrčaka, mrava i drugih kukaca uobičajena je pojava u brojnim dijelovima svijeta i to nekoliko tisuća godina. Ipak, u Europskoj je uniji prodaja insekata za ljudsku upotrebu odobrena tek početkom ove godine.

Mjera je to koja je izazvala lavinu reakcija, a najveći je otpor zabilježen u susjednoj nam Italiji. Kako pokazuju podatci kompanije za istraživanje svjetskog javnog mnijenja, YouGov, pritužbe stižu i od samoga političkog vrha. Konkretnije, talijanska je vlada već poduzela određene korake prema uvođenju zabrane upotrebe brašna od insekata u proizvodnji tjestenine i pizze.

“Protivit ćemo se, kako znamo i umijemo, ovom ludilu koje će osiromašiti našu poljoprivredu i našu kulturu”, napisao je potpredsjednik vlade Matteo Salvini na Facebooku, a prenosi N1.

‘Iznenađeni su koliko je dobro’

S druge pak strane, dio Talijana dozvolu je dočekao s odobrenjem, a neki su se već bacili na posao. Među njima je i kuhar Simone Lodo, koji je u svom restoranu u okolici Torina, modificirao vlastiti recept za svježu tjesteninu, star gotovo tisuću godina.

Naime, sada je u njegovom tijestu prah od cvrčaka i to 15 posto. Neki od gostiju odbijaju probati tjesteninu od cvrčaka, ali oni koji ipak to učine, iznenađeni su koliko je dobrog okusa, navodi BBC na srpskom.

No, neki vjeruju da bi hrana od insekata mogla biti prijetnja talijanskoj kulinarskoj tradiciju koja je svetinja u ovoj zemlji.

‘To graniči s ludilom’

I dok se uzgoj insekata na farmama u Europi povećava, isto je i s neprijateljstvom prema toj ideji. Za odluku EU-a da odobri insekte za ljudsku upotrebu jedan član talijanske vladajuće ultradesničarske partije Braća Italije rekao je da “graniči s ludilom”.

Kada je izabrana, premijerka Giorgia Meloni, koja Italiju naziva “supersilom u hrani”, osnovala je ‘ministarstvo Made in Italy’, kako bi zaštitila tradiciju.

Zbog zabrinutosti da bi se insekti mogli povezati s talijanskom kuhinjom, tri ministra iz Vlade najavila su četiri ukaza s ciljem zaustavljanja hrane s insektima.

Paralelno, Austrija, Belgija i Nizozemska su blagonaklonije prema jedenju insekata. U Austriji, ljudi jedu sušene insekte za predjelo, dok su Belgijanci otvoreni prema jedenju brašnastih crva u energetskim shakeovima i čokoladicama, juhama i drugim jelima.

PHOTOS BY: Ynsect, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.