emma-morgan-1kcKmdBKfWk-unsplash

Ako se bumbari vole igrati, znači li to da imaju osjećaje?

GREEN_300_listici_sredina

Kukci koji iznova iznenađuju

Bumbari se više povezuju s radom nego s igrom, no istraživači su po prvi put primijetili kukce kako se zabavljaju igrajući se s loptom, baš poput ljudi ili pasa.

Studija nedavno objavljena u Animal Behavior sugerira da se bumbari, kad im se pruži prilika, vole igrati s igračkama. Istraživači sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu proveli su eksperiment u kojem su postavili spremnik koji je omogućavao bumbarima da putuju od gnijezda do mjesta za hranjenje. Ali usput, bumbari su se mogli odlučiti proći kroz odvojeni dio s nizom malih drvenih kuglica. Tijekom 18 dana, znanstvenici su promatrali kako bumbari “neprestano kotrljaju drvene kugle, unatoč tome što za to nema očitog poticaja”.

Ovo otkriće sugerira da poput ljudi, kukci također komuniciraju s neživim objektima kao oblik igre. Također slično kao i ljudi, činilo se da su mlađi bumbari razigraniji od odraslih bumbara.

“Ovo istraživanje pruža snažnu indikaciju da su umovi insekata daleko sofisticiraniji nego što možemo zamisliti”, rekao je u priopćenju Lars Chittka, profesor senzorne i bihevioralne ekologije na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, koji je vodio studiju.

Ranije studije su pokazale da su bumbari spremni naučiti nove trikove u zamjenu za hranu ili druge nagrade, tako da su u ovom slučaju Chittka i njegov tim krenuli u stvaranje uvjeta koji bi eliminirali vanjske varijable. Pobrinuli su se da se bumbari priviknu na svoj novi dom i da njihovo okruženje bude bez stresa.

U jednom eksperimentu, bumbari, koji su bili praćeni prema dobi i spolu, mogli su se probiti neometanim putem do područja za hranjenje ili su se odlučili za obilazak u komoru s drvenim kuglicama. Mnogi su išli zaobilaznim putem. Video prikazuje bucmaste kukce kako se drže za loptice (otprilike dvostruko veće od bumbara) i njima manevriraju. U komičnijim trenucima činilo se da neki bumbari rade salto na kuglama. U jednom trenutku su čak hodali unatrag i vukli kuglu za sobom – neprirodan pokret za oprašivače.

“Postoji mnogo životinja koje se igraju samo radi uživanja, ali većina primjera dolazi od mladih sisavaca i ptica”, rekao je Chittka. Prvi autor studije, Samadi Galpayage, koji je doktorant na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, dodao je da je to još jedan dokaz da bi insekti mogli imati osjećaje.

“Oni zapravo mogu doživjeti neku vrstu pozitivnih emocionalnih stanja, čak i ako su rudimentarna, poput drugih većih životinja. Ova vrsta otkrića ima implikacije na naše razumijevanje osjećaja i dobrobiti insekata i, nadamo se, potaknuti da još više poštujemo i štitimo život na Zemlji”, rekla je u priopćenju.

PHOTOS BY: Unsplash, Screenshot / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.