56358433_2219916538102151_5776669814130999296_n

Francuzi grade najveću farmu kukaca na svijetu: ‘Ovo je inovativan i prirodan odgovor na probleme čovječanstva’

GREEN_300_listici_sredina

Inspirirali su ih mravinjaci

Uzgajaju životinje koje su pune proteina, a cijala proizvodnja zahtijeva sto puta manje zemlje od konvencionalnog uzgoja stoke, tvrde.

Francuski startup Ynsect ima poprilično visoke ambicije – spasiti planet uzgojem insekata. Tvrtka postoji već više od deset godina, a osnovali su ju znanstvenici i aktivisti za zaštitu okoliša. Nude organski i održiv način prehrane kroz vertikalne farme insekata. Njihova ideja privukla je brojne tvrtke koje su odlučile financirati Ynsect s ukupno više od 425 milijuna dolara.

Njihova treća vertikalna farma kukaca, koju planiraju izraditi,  trebala bi ujedno biti i najveća na svijetu, a smjestili bi ju izvan Pariza. Na taj će način, tvrde iz startupa, povećati proizvodnju crva brašnara, odnosno ličinki tamnih kornjaša. Riječ je životinjama koje su pune proteina, a njihov uzgoj i proizvodnja zahtijeva sto puta manje zemlje od konvencionalnog uzgoja stoke. Crvi brašnari se proizvode u nizu teksturiranih proteina i praha za ljudsku prehranu.

Inspiracija su mravinjaci

“Insekti donose inovativan, prirodan i održiv odgovor na jedan od glavnih izazova čovječanstva. Naša prva farma nalazi se u blizini grada Dole, u regiji Burgundija-Franche-Comté, gdje su kukci u okomito naslaganim prostorima. To je inspirirano prirodnim inženjeringom mravinjaka. Farma je opremljena automatizacijom i senzorima kako bi se osigurali optimalni uvjeti uzgoja. Koristeći automatizaciju i robotiku, ispunjavamo najviše zahtjeve za kvalitetom i sigurnošću hrane te minimaliziramo rizike za zdravlje zaposlenika”, tvrde iz startupa.

Ističu pritom da u cijelom procesu nema korištenja kemikalija. Kukce hrane uglavnom pšeničnim mekinjama, nusproizvodom žitarica. Kukci se potom prerađuju u gotove proizvode – uglavnom proteine i ulje – pomoću automatiziranih mehaničkih procesa u kojima također ne koriste kemikalije.

‘Resursi su sve manji’ 

“Do 2050. morat ćemo povećati globalnu proizvodnju hrane za više od 70 posto kako bismo zadovoljili potrebe stanovništva našeg planeta i to sa samo pet posto više poljoprivrednog zemljišta. Danas domaće životinje konzumiraju 20 posto svjetskih bjelančevina, u izravnoj konkurenciji s ljudskom prehranom, dok su resursi ribe, vode i tla sve manji”, stoji na službenoj stranici Ynsecta.

Kako bismo nahranili planet sutrašnjice, tvrde, moramo masovno povećati produktivnost proteina danas. Kako je Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), kukac bi mogao biti jedno od rješenja.

 

 

PHOTOS BY: Ynsect / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.