100999293_168496094634545_3278861154648944505_n

Ideja za vikend: U tijeku je Tjedan botaničkih vrtova diljem Hrvatske

GREEN_300_listici_sredina

Edukativne šetnje i mnogobrojni sadržaji

Na devet lokacije diljem Hrvatske ovih se dana održava Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki. Cjelokupni program za cilj ima educirati i osvijestiti ljude na postojanje takvih lokacija te ponuditi im sadržaj koji se veže uz hortikulturu i vrtlarstvo. Posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim radionicama kao i obilascima uz stručno vodstvo.

Prije dva dana započeo je Tjedan botaničkih vrtova u našoj zemlji. Ovo je deseti put da se organizira ovakav edukativni tjedan posvećen botaničkim vrtovima, arboretumima i botaničkim zbirkama, a uključuje devet hrvatskih gradova među kojima je zagrebački Botanički vrt, zatim su tu i Zabok, Poreč, Koprivnica, Gornji Kneginec, Krasno, Vrsine, Marčan i Lisičine.

Tijekom cijelog tjedna svim zainteresiranim posjetiteljima nudi se pregršt različitog sadržaja u kojemu mogu uživati svi uzrasti. Tako primjerice u Zagrebu uz besplatni ulaz posjetitelji mogu odabrati ture po Vrtu uz pratnju stručnog vodstva, sudjelovati u radionici urbanog vrtlarenja gdje je moguće naučiti kako izraditi betonske tegle i saditi medonosno bilje.

Također, svi oni koje zanima metoda orezivanja stabala, mogu pohoditi radionicu arborikulture. Ako imate slobodan vikend, a ljubitelj ste planinarenja, ovaj je Tjedan kao stvoren za to. Naime, u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit koji ujedno slavi i 22. godišnjicu postojanja, svi zainteresirani imaju mogućnost u subotu sudjelovati u obilasku velebitskog botaničkog vrta uz stručno vodstvo uz koje možete pronaći i otkriti sve informacije o bilju tamošnjeg kraja.

U Koprivničkoj Osnovnoj školi ‘Antun Nemčić Gostovinski’ također je pripremljen zanimljivi program sve do kraja ovog tjedna. Tako je recimo u subotu moguće sudjelovati na radionici izrade ‘hotela’ za kukce o kojima se sve češće progovara kao važnim oprašivačima za planetu i kojima prijeti izumiranje. Ova cjelotjedna manifestacija koja ove godine slavi desetu godišnjicu obilježavanja za  cilj ima popularizirati i obnoviti naše botaničke i hortikulturne baštine, kojih u zemlji uistinu ima, ali zainteresiranost za njih treba još više porasti.

Tako su ovi napokon sunčaniji dani idealna prilika da s obitelji istražite neko od biljnih kutaka lijepe naše, educirate se o njima i vratite se kući s nekom novonaučenom metodom koja će vam koristiti u vrtu ili vas potakne da ga sagradite. Bitno je naglasiti i kako se za neke od radionica zbog epidemioloških mjera treba ranije najaviti, ali i kako je sav program u ovom Tjednu botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki za sve besplatan. Na vama je samo da uživate u opuštajućim mirisima prirode.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.