Caladium: Nestvarno lijepa biljka koja će obogatiti svaki prostor

Jednostavna za održavanje

Iskreno, teško je shvatiti kako kaladijum (lat. Caladium) može biti prava biljka jer su im boje, uzorci i teksture listova potpuno nestvarni. Priroda i vješti uzgajivači još su nas jednom iznenadili i pokazali da biljka može izgledati potpuno drukčije nego na što smo navikli.


Kakva je to neobična biljka i možete li je uopće održati na životu? Krenimo od početka.

Što je Caladium? To su biljke koje potječu iz Južne Amerike, a rastu iz gomolja/lukovice. Većina kaladijuma kojima se divimo zbog ludih uzoraka su neki od tisuća kultivara vrste Caladium bicolor.

Kultivari su inače skupine biljaka koje se odabiru i razmnožavaju zbog određenih svojstava, kao što su boja listova ili cvjetova. Neki od tih kultivara s Caladium bicolor “Florida Sweetheart”, Caladium bicolor “Moonlight”, Caladium bicolor “Strawberry Star”, Caladium bicolor “White Queen”, a mnogi od njih su patentirani i potječu iz mjesta Lake Placid u Floridi.

Kako ga održati na životu?

Možda vam na prvu djeluju komplicirano, iz našeg osobnog iskustva jedne su od jednostavnijih biljaka s kojima smo imali posla. Iako ne vole direktnu i jaku sunčevu svjetlost, pokazalo se da uživaju na jutarnjem svjetlu pa ih možete držati blizu istočnog prozora. Ako vam prozori gledaju na sunčanije strane svijeta, držite biljke malo udaljene od prozora.

@jungleket

Kaladijumi su tropske biljke, ali bez problema uspijevaju u sobnim uvjetima. Ako su vam prozori često otvoreni, prosječna vlaga vaših dnevnih soba tijekom toplih mjeseci je 50-60% što će im biti sasvim dovoljno. Listovi su hidrofobni i odbijat će vodu prilikom prskanja, ali ovlaživač zraka ili prisutnost drugih tropskih biljaka dodatno će im poboljšati sobne uvjete.

Muči vas zalijevanje?

Zalijevanje je ono s čime se većina novih vlasnika biljaka muči. Imajte na umu da će biljka iz vrtnog centra najvjerojatnije biti posađena u supstratu od kokosovih vlakana koje dugo drži vlagu pa biljku nećete trebati često zalijevati, ali uvijek pazite da je supstrat lagano vlažan. U našim uvjetima, biljke posađene u takav supstrat zalijevamo jednom u 10-12 dana. To ne mora biti slučaj kod vas, ali vam može biti orijentir.

@cindy0lee

Biljka neće odmah umrijeti ako malo presuši pa je slobodno prvi put pustite da se malo objesi od žeđi. To će vam pokazati koliko brzo se u vašim uvjetima supstrat suši i pomoći vam pri režimu zalijevanja. Ako ste lukovicu sadili u supstrat po svom izboru, također uvijek pripazite da je lagano vlažan.

@plants_with_anja
I za kraj, ne zaboravite na ovo!

Caladium raste iz svojevrsnih lukovica pa poput tulipana i visibaba odlaze u zimsko mirovanje i odbacuju listove. Nažalost, tijekom hrvatske zime ne mogu preživjeti u vanjskim uvjetima, ali ih tijekom toplih mjeseci možete uzgajati čak i u dvorištima.

@viviiennn

Nakon što je ljeto pri kraju (ili sredinom jeseni), a temperature krenu padati, odrežite preostale listove i stavite ih u vazu kako biste u njima uživali još nekoliko dana. Lukovice/gomolje izvadite iz zemlje, očistite ih i stavite u papirnatu vrećicu ili zamotajte u novinski papir. Čuvajte ih na suhom i toplom mjestu.

Ponovno ih posadite na proljeće i smjestite na toplo i osvijetljeno mjesto, a supstrat držite lagano vlažnim. Prije nego što lukovice stavite u supstrat, natopite ih u vodi sobne temperture na 15-ak minuta. Može im potrajati nešto duže da krenu s rastom, ali jednom kada krenu razvijat će list za listom i ponovno vas razveseliti svojim listovima.

Pokažite svoje kaladijume – podijelite ih na Instagramu ili storyju uz hashtag #dnevnadozabiljaka.

PHOTOS BY: @dnevnadozabiljaka, @jungleket, @viviiennn, @cindy0lee,@plants_with_anja, pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.