NASA nas

I svemirske misije idu u smjeru održivosti: NASA u orbitu lansira solarno jedro

GREEN_300_listici_sredina

Održive svemirske misije

Svemirske misije zahtijevaju vrtoglavo visoka financijska ulaganja pa bi pronalaženje rješenja za obnovljivi pogon zasigurno donijelo revoluciju u istraživanju svemira. U tu svrhu, NASA je krenula u smjeru eksperimentiranja solarnim jedrima.

Kako najavljuju iz NASA-e, ovaj će mjesec biti u Zemljinu orbitu lansirano solarno jedro, a riječ je o novom eksperimentu kojim se želi ispitati nova tehnologija izrade laganih i čvrstih svemirskih jarbola.

Solarno jedro bit će lansirano raketom Electron, novozelandske kompanije Rocket Lab, na visinu od 1000 km od Zemljine površine, gdje će se rasklopiti jarboli dužine od sedam metara i razviti reflektivno solarno jedro. Jedro će biti površine 80 m2, a za potpuno rasklapanje trebat će mu 25 minuta.

S eksperimentalnom sondom bit će lansirana kamera koja će cijelo vrijeme pratiti “ponašanje” jedra u svemirskim uvjetima. U iznimno povoljnim uvjetima, ovo jedro moći će se vidjeti sa Zemlje golim okom, a sjajit će kao zvijezda na noćnom nebu.

Pokaže li se ova tehnologija uspješnom, krenut će se u izradu solarnih jedara većih površina, od 500 do 2000 m2 koja bi mogla osigurati besplatan i održiv pogon za svemirske misije u budućnosti.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.