biljke naslovna (1)

I biljke trebaju prilagodbu na zimske mjesece: Koje biljke i kada obavezno unesite u zatvoreni prostor?

GREEN_300_listici_sredina
Ušli smo u jesen pa i vaše zelene mezimice, biljke lončanice, treba polako pripremiti za niže temperature. Neke mogu ostati na otvorenome, a neke valja postupno prilagođavati na boravak u zatvorenim prostorima.

Ušli smo u jesen, a neke biljke koje su tijekom proljeća i ljeta bile po balkonima i terasama, da bi preživjele niže temperature, treba preseliti u zatvoreni prostor. Naime, korjenje lončanica vrlo je osjetljivo na temperaturne promjene koje počinju kako dolazi jesen.

sobne biljke

One biljke koje su osjetljive, u zatvorene prostore trebalo bi preseliti 50-ak dana prije pojave prvih mrazova ili kada vanjska temperature bude oko 10 stupnjeva Celzijevih. Prije nego što ih unesete unutra, dobro ih je pregledati i provjeriti jesu li zdrave i imaju li na sebi neke štetočine pa ih prema potrebi i tretirajte. Također, prije negoli ih premjestite, zalijte ih.

Biljke je važno postupno privikavati na unutarnje okruženje jer nagla promjena svjetla i vlažnosti može loše djelovati na njih pa s procesom započnite u ranu jesen. Prije nego što ih premjestite, stavite ih da borave pod sjenom na nekoliko tjedana je rim to pomaže da se postupno priviknu na slabiju osvjetljenost, ali i na umjetno svjetlo koje prevladava zimi u zatvorenim prostorima.

Višegodišnje i otporne biljke, poput lavande i ružmarina, biljke žada, šimšir i seduma možete ostaviti vani, a unutra obavezno unesite bosiljak, ali i jasmin, hibiskus, bambus, Alocasiju, sve citrusne biljke, Pothos i filodendron.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.