Direktor TZ Međimurje, Rudi Grula: ‘Ne štitimo okoliš zbog turista, nego zbog naše budućnosti’

GREEN_300_listici_sredina

Međimurje domaćin prvog treninga za održivi turizam.

U trećem mjesecu ove godine Međimurje je okrunjeno prestižnim certifikatom za održivi turizam. To im je dalo priliku da budu domaćini prvog Green Destinations Regional Training Eventa u svijetu. U Termama Sveti Martin okupili su se tako brojni domaći i inozemni turistički stručnjaci koji su podijelili najbolje prakse i razmišljanja o održivosti. Bili smo tamo.

​Međimurska županija bila je domaćin prvog Green Destinations Regional Training Eventa u svijetu. Kroz različite panele, rasprave, predavanja i interaktivne radionice brojni su posjetitelji mogli razmijeniti razmišljanja i iskustva u pogledu održivog turizma.

“Organizacija ovog skupa samo je korak naprijed, nakon dobivanja certifikata Green Destinations, kada je riječ o održivom upravljanju turizmom. Drago mi je da Međimurska županija može poslužiti kao primjer dobre prakse, ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Ova konferencija u Termama Sveti Martin će nam poslužiti ne samo da pokažemo zašto posjedujemo certifikat, nego i kako smo zapravo došli do tog cilja, kako bismo osnažili ne samo naše dionike, ustanove i pojedince, nego kako bismo druge regije i gradove u Europi i svijetu mogli podučiti kako bi i oni išli u smjeru održivosti”, kazao je međimurski župan Matija Posavec.

Prestižan certifikat

Naše je Međimurje certificirani smaragd hrvatskog turizma, regija koja brine za održivost i zaštitu okoliša, ali s naglaskom na zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Potvrđeno im je to prestižnim certifikatom Green Destinations.

Naime, Green Destinations organizacija je sa sjedištem u Nizozemskoj, a koja od 2014. godine promiče zelena turistička odredišta na svjetskoj razini. Dobiti njihov prestižan certifikat znači biti stavljen na kartu zelenih destinacija u cijelom svijetu!

Riječ je o certificiranju koje donosi niz dobrobiti od povećavanja vidljivosti na turističkom tržištu, uvrštavanjem naših destinacija u svjetske vodiče i prezentacije na velikim turističkim sajmovima čime se jača konkurentnost. Na taj način razvija se održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizma (GSTC).

Podsjetimo, sredinom ožujka, na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB, Međimurska županija dobila je ovu prestižnu nagradu kojom je prepoznat trud, rad i zalaganje svih njenih stanovnika.

Kako nam je objasnio sam suosnivač i potpredsjednik Green Destinationsa, Hugo de Jong, pod zelenim odredištem organizacija smatra ona turistička odredišta koja su postigla visok stupanj održivosti prema 80-ak kriterija Globalnog vijeća za održivi turizam.

“Certifikat Green Destinations prepoznaje održivost destinacija. Dakle, to može biti destinacijski turizam, turizam općina, nacionalnih parkova, regija, a ponekad čak i država.  Iako se zovemo Zelen destinacije, ovdje nije riječ samo o prirodi, okolišu, nego i o društvenom, kulturnom naslijeđu, očuvanju i slično“, objasnio je.

Održivost u fokusu

Ne čudi, stoga, da je upravo Međimurje bilo domaćin prvog Green Destinations trodnevnog regionalnog treninga na svijetu, a koji se održao u Termama Sveti Martin. Bili smo ondje i uvjerili se koliko je održivost u fokusu Turističke zajednice Međimurske županije.

“Ključni element je partnerstvo, jer  biti partner znači imati volju, surađivati s nekim… Ako imate volju sve ostalo se nađe. Onda su tu i novci i ostala sredstva. Moramo znati da održivost košta i ako nemate volje uložiti vrijeme i novac u to, onda ćete to teško postići. Ja mislim da smo mi to uspjeli i to je meni najveći ponos zapravo“, kazao nam je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.

Iako se trenutno s ponosom mogu nazvati “Najzelenijom regijom u Hrvatskoj“ (za što sada imaju i papir), ističu i neke izazove s kojima se suočavaju. Naime, dobiti certifikat ne znači da je posao završio, objašnjava nam Grula. Naprotiv, sada će još više raditi na održivom turizmu, ali i razvoju zajednice uopće.

“Izazovi s kojima se suočavamo je možda nedostatak podrške u smislu razvoja željezničke infrastrukture.  Vrijeme u kojemu živimo je vrijeme koje podrazumijeva da više ne možete jako puno vremena posvećivati na samu organizaciju putovanja. Turisti žele kvalitetnu uslugu na samom odredištu, ali žele i kvalitetno i brzo i doći do tog odredišta. Prema tome, ulaganje u infrastrukturu, prije svega cestovno i željezničku pa i zračnu, ulaganje u dodatne sadržaje je zapravo ključ koji će privući veći broj turista“, kazao nam je Matija Posavec, međimurski župan.

‘Štitimo okoliš radi sebe’

“Ako štitimo svoj okoliš ne štitimo ga samo zbog turista, štitimo ga zbog toga da bismo mi zdravije i sretnije živjeli. Ako ulažemo u kulturu ne radimo to zbog turista, radimo to radi nas i našeg identiteta, vlastitih osjećaja i ponosa sa svojom kulturom i drugih stvari. Živimo kvalitetno i zdravo i mislim da što bismo si u današnjem svijetu trebali još željeti“, ponosno nam kaže Grula.

Poseban im je fokus zadovoljstvo onih koji ovdje žive – lokalne zajednice koja je daleko poznata po svojoj gostoljubivosti. Ako se nađete u Međimurju, nećete otići praznog trbuha. Naprotiv, Međimurci će vam spakirati svoje specijalitete, stisnuti vam ruku i pozvati vas da dođete opet.

A kako ih onda odbiti?

*Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije 

 

 

PHOTOS BY: Suzana Arslani, TZ Međimurje / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.