L1050536

Međimurje u top pet destinacija na svijetu: ‘Radimo na održivosti već 20 godina’

GREEN_300_listici_sredina

Intervju s direktorom Turističke zajednice Međimurja

Među četiri najzelenije regije u svijetu i jedina u Hrvatskoj, Međimurska županija nosi prestižnu titulu Zelene destinacije. Ostvarili su to predanim radom Turističke zajednice koja fokus stavlja na održivost i zadovoljstvo svojih ljudi – Međimuraca, koji su iskoristili turistički potencijal, ali uz zaštitu prirode i kulturne baštine. S pravom se može reći da se u tom pogledu baš cijeli svijet može ugledati na njih!

Barokne zgrade, srednjovjekovni dvorac, eko selo, festival balona na vrući zrak i brojne prirodne ljepote, mame sve više posjetitelja na najsjeverniji dio Hrvatske. Između Mure i Drave smjestilo se barem stotinu prijedloga za vikend izlete, a gostoljubivost lokalaca zagarantirana je na svakom području. Pri tome, u posljednjih nekoliko godina održivi im je razvoj posebno u fokusu.

U tome veliku ulogu igra Turistička zajednica Međimurske županije, koja je na čelu s direktorom Rudijem Grulom, provela niz projekata u pogledu održivosti. Grula je stava da jednostavno nema druge alternative osim da svi poslovanje poslože na principima održivosti. Paralelno, Hrvatska turistička zajednica radi na promicanju održivosti u svim ostalim regijama Hrvatske, promovirajući nas tako kao zelenu destinaciju.

Druge se regije u Hrvatskoj sada stvarno mogu ugledati na vas. Koliko ste dugo radili na preduvjetima za dobivanje srebrne oznake Green Destination?

Praktično smo se pripremali gotovo godinu dana, ali mogu reći da Međimurje na temu održivosti radi već gotovo 20 godina u različitim segmentima jer se u ovom pogledu sve gleda poprilično široko, od gospodarenja otpadom, otpadnim vodama, energetske učinkovitosti i različitih klimatskih uvjeta pa sve do gospodarenja prirodnom i kulturnom baštinom i upravljanja destinacijom uopće. Kroz niz različitih projekata koje smo velikim dijelom financirali iz fondova EU, radili smo korak po korak.

Riječ je o procesu s kojim smo se intenzivno bavili jer je bilo potrebno napraviti određene registre i baze podataka, a provodili smo i istraživanja u suradnji s drugim institucijama. Tražilo se puno statistike i matematike, rekao bih, a mi s dosta tih podataka raspolažemo od ranije. Važno je istaknuti da vi ne možete samo odlučiti da ćete krenuti u te procese pa kroz šest mjeseci dobiti certifikat, možda netko i može, ali smatram da je to izrazito teško. Ovdje je naglasak na kontinuiranom radu.

Koliko je svaki stanovnik regije bitan da se održivost u turizmu provede? 

Naš smisao razvoja turizma u Međimurju je upravo to – unaprijediti kvalitetu lokalne zajednice. Cilj nam nije da se ostvari što veća zarada, već želimo turizam s kojim će naši ljudi biti zadovoljni, zbog toga nam je važno što svatko od njih misli. Krajem 2022. napravili smo istraživanje i trenutno čekamo obradu rezultata. Istraživali smo motivaciju gostiju, ali i lokalnog stanovništva kako su zadovoljni turizmom u Međimurju, ali i s puno šireg aspekta, kao što su ekonomski, ekološki i socijalni.

Kroz to ćemo imati konkretne pokazatelje koliko su ljudi zadovoljni i ako to bude, recimo, 80 posto, naš će cilj biti da to podignemo na 90. Dakle, ne više hotela ili biciklističkih staza, nego da podignemo zadovoljstvo ljudi koji ovdje žive.  Plus je omogućiti im dobru zaradu ili da se izrazim slikovito “da mogu pokupiti vrhnje“, da svoj proizvod mogu plasirati, a ne da mi prodajemo krumpir iz Egipta kada imamo svoj.

Koji su izazovi s kojim se domaći ugostitelji i sektor turizma u Međimurju, suočavaju? 

To je svakako pitanje radne snage, odnosno pitanje kvalitetne radne snage. To je najveći izaov u Hrvatskoj generalno pa nije ni Međimurje izuzetak. Mi smo destinacija koja u cijeloj svojoj ponudi želi imati četiri zvjezdice, a za to su potrebni educirani ljudi, ali oni koji su zadovoljni sa svojim statusom. Ako imate potplaćenu radnu snagu to će se sigurno osjetiti.

Mi smo mala regija koja to ne može sama riješiti, budući da su to europski problemi. Ali mi moramo činiti sve, jer plaća nije jedini element zadovoljstva, postoji niz drugih načina da se čovjeka zadrži ovdje, da ima solidnu plaću i da bude mali poduzetnik ili da mu se omogući normalan život.

Koji su primjeri održivog turizma u Međimurju na koje ste posebno ponosni? 

Od ranije imamo certificirane dionike iz privatnog sektora, primjerice prvi hotel u Hrvatskoj koji ima Ecolabel certifikat su Terme Sveti Martin. Oni su naš glavni komercijalni turistički kapacitet, a tu je i prvi objekt ruralnog turizma – kuća za odmor “Lina”,  koja je također ušla u Ecolabel certifikat. Sad ćemo to sve polako širiti jer Green Destination ima i oznaku za pojedine subjekte iz komercijalnog sektora i označava se sve, od OPG-a pa sve do hotela i drugih subjekata.

Uobičajeno je da destinacije prvo, kako bi si olakšale, ulaze s pojedinim subjektima u certificiranje, a mi smo krenuli od krova prema dolje. To znači da će naši manji subjekti sada na puno jednostavniji način moći dobiti druge oznake jer smo mi praktično odradili preko 80 posto za njih.

Već dugo ste dio tima Turističke zajednice, kako sve te uspjehe Međimurja osobno doživljavate?

Jako sam ponosan i zadovoljan jer sve ovo radim sa velikim zadovoljstvom. Rekao bih i da nisam dobio tu plaću, jednako dobro bih ovo radio jer je ovo zapravo sva moja životna filozofija. Kroz održivi turizam se očito mogu konvertirati i neke ekonomske vrijednosti, a to sve doprinosi očuvanju lokalne zajednice i općeg zadovoljstva ljudi koji ovdje žive, a da pritom postoji pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje i okoliš. Onda imate sretne ljude.

Iskreno, poslije posla se idem voziti biciklom ili idem šetati po tim istim stazama gdje su turisti. Sve ovo što radimo ne radimo zbog turizma, nego zbog ljudi koji su ovdje, kako bismo i mi kvalitetnije živjeli, a pritom zaštitili okoliš i kulturnu baštinu. Sve što radim, radim i za sebe i za svoju obitelj, a lijep je osjećaj kad se to nagradi i kad se prepozna.

PHOTOS BY: Instagram - VisitMedimurje, Terme Sveti Martin / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.