330801506_523455733255044_4451969093018300928_n

Građani iz cijele EU pozvani da pronađu rješenje za sprječavanje otpada od hrane. Među njima i naša Marina Matijević

GREEN_300_listici_sredina

Ujedinjeni u borbi protiv rasipanja hrane

Europska komisija prošlog je vikenda bila domaćin završne sjednice prvog Europskog panela građana, omogućivši građanima da daju svoj doprinos u obliku preporuka o tome kako pojačati radnje za smanjenje bacanja hrane u EU.

Panel građana EU-a o otpadu od hrane proces je javnog savjetovanja koji je Europska komisija pokrenula kako bi prikupila mišljenje građana EU-a o tome kako smanjiti bacanje hrane u Europskoj uniji. Panel koji se održao tijekom vikenda sastojao se od nasumično odabranih građana iz svih 27 država članica EU-a i služio je kao platforma na kojoj su građani mogli podijeliti svoja mišljenja i iskustva. Na ovogodišnjem panelu raspravljalo se o sprječavanju bacanja hrane.

Kroz ovaj proces konzultacija, Europska komisija se nada da će steći bolje razumijevanje temeljnih uzroka rasipanja hrane u EU-u i koristiti te informacije za informiranje o političkim odlukama i razvoju mjera za smanjenje bacanja hrane. Proces konzultacija uključuje različite aktivnosti poput online ankete, fokusnih grupa i stručnih sastanaka. Rezultati savjetovanja predstavljeni su Europskoj komisiji i pomoći će u budućim inicijativama za smanjenje bacanja hrane u Europskoj uniji.

Hrvatska predstavnica na panelu

Na panel građana pozvana i Marina Matijević. Marina je pokretačica online platforme ‘Ja bolji građanin’ na kojoj dijeli održive savjete građanima, a često se i dotiče tema kako spriječiti nastanak otpada od hrane ili iskoristiti ostatke za pripremu novih jela.”Moja uloga tamo je bilo da ja kao predstavnik društvenih medija, koji jako puno utječu na kreiranju javnog mnijenja, pokušam što vjerodostojnije prenijeti napore Europske komisije o temi o kojoj ja već dosta dugo obavještavam hrvatsku javnost”, rekla nam je Marina o svom sudjelovanju.

Marina nam otkriva da je tijekom trajanja panela vladao izniman entuzijazam među građanima koji su rado raspravljali o bitnoj temi sprječavanja otpada od hrane, ali postavljali i mnogobrojna pitanja kako bi se što učinkovitije uključili u rješavanju tog problema. “Ti građani su nasumično odabrani, obični građani. Europska unija je na taj način pokazala da želi građane uključiti u svoje procese. Sudjelovali su u tri panela, a u finalnom panelu su izvukli 23 zaključka koja se predaju Komisiji. Komisija je obećala da će u narednom periodu pokušati što više toga unijeti u svoju legislativu”, rekla nam je Marina.

Građani puni entuzijazma

Neki od tih prijedloga uključuju javnu i privatnu potporu lokalnoj poljoprivredi, informiranje građana o vrijednosti sezonske hrane, uspostavljanje mreže razmjene hrane diljem EU-a, uvođenje zero-waste principa u restoranima i mnoge druge.

“Zanimljivo je bilo čuti kako obični građani imaju intuiciju kada je u pitanju sprječavanje otpada od hrane. Bilo je i lijepo vidjeti da je jedan običan građanin, koji možda nije do sada razmišljao o otpadu od hrane, sada puno osvješteniji. To me dodatno uvjerilo u moje mišljenje da kada je edukacija o ekološkim temama učinkovitija, u čovjekovom se ponašanju događaju promjene“.

Prema podacima Eurostata, u EU-u godišnje nastane gotovo 57 milijuna tona otpada od hrane čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 130 milijardi eura. Eurostat grubo procjenjuje da bi oko 10% hrane koja je dostupna potrošačima u EU (u maloprodaji, prehrambenim uslugama i kućanstvima) mogla biti bačena. Budući da ovakva poražavajuća statistika utječe na sve nas, Marini je iznimno drago što je za prvi panel građana izabrana upravo tema o sprječavanju otpada od hrane. “Trebamo se u što većem broju uključiti u rješavanje ovog problema i na taj način postati bolja zajednica“, zaključila je Marina.

PHOTOS BY: Europska komisija, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.