charlesdeluvio-IlhnN3jikmk-unsplash

Hranu koja bi inače završila u smeću, ova ekipa pretvara u zdravi prah za grickalice

GREEN_300_listici_sredina

Gotovo 31 posto hrane u svijetu ostaje nepojedeno

Gotovo 31 posto hrane uzgojene diljem svijeta ostaje nepojedeno, a odlaganje otpada od tih namirnica oslobađa tone stakleničkih plinova. U Australiji se baci gotovo osam milijuna tona hrane godišnje, ali ideja ovog startupa mogla bi to uskoro promijeniti.

Australci su otkrili novi način kako smanjiti bacanje hrane. Povrće koje ne zadovoljava uvjete supermarketa melju u tzv. povrtni prah.  Gotovo 31 posto hrane uzgojene diljem svijeta ostaje nepojedeno, a odlaganje otpada od tih namirnica oslobađa tone stakleničkih plinova.

Zemlja koja intenzivno pokušava smanjiti bacanje hrane je Australija, koja ima za cilj prepoloviti količinu bacanja do 2030. godine, ali zahtijevat će da sudjeluje svaki građanin. Trenutno se u Australiji godišnje baci 7,6 milijuna tona hrane, na farmama, u restoranima i u domovima. No, Startup Nutri V osmislio je način kako da se do spomenutog cilja dođe brže.

Hrana ostaje na polju

Naime, procjene su da četvrtina uzgojene hrane ostaje na polju, a do 40 posto onog što ljudi kupe u supermarketima, bude ostavljeno da trune. Na poljima jednog od najvećih uzgajivača kupusnjača u Australiji, povrće se melje i pretvara u zdravu grickalicu.

Brokula, bundeva i cvjetača, koje ne zadovoljavaju uvjete trgovina, najprije se razvrstavaju, operu i očiste. Zatim se suše u prah i pretvaraju u vegetarijansku užinu. Raquel Said, izvršna direktorica Nutri V-a, izjavila je da ova tehnologija pomaže velikim uzgajivačima smanjiti do 15 tona otpadnih proizvoda svaki tjedan, uključujući i višak lišća i stabljika, prenosi ABC News.

Nove grickalice

“Uzimamo sve povrće koje se ne može ubrati i pretvaramo ga u visoko hranjivi prah povrća, a ti prahovi su glavni sastojak u našim grickalicama“, dodala je.

To bi moglo značiti spas za sve poljoprivrednike čiji su usjevi stradali zbog oluje u blizini Melbournea. Tuča je uništila povrće koje ne mogu predati u supermarkete. Nove grickalice također bi mogle pomoći u povećanju količine povrća koju Australci jedu.

Manje od 10 posto odraslih Australaca jede preporučenih pet porcija dnevno, a jedan paket ovakvih grickalica ekvivalent je dvjema porcijama povrća. Kooperativni istraživački centar Fight Food Waste (FFWCRC) surađuje s uzgajivačima rajčica Bowen i lokalnim vlastima Queenslanda na pronalaženju načina za korištenje viška rajčica i paprike.

Francesca Goodan Smith iz FFWCRC-a rekla je da je rješenje pretvoriti svježi proizvod u drugi oblik. “Nevjerojatna količina baca se svake godine, pa smo pokušali pretvoriti taj višak u visokovrijedne ekstrakte te u sušene prahove i napitke“, kazala je Smith.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Nutri V / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.