sander-lenaerts-6gScjC67nzg-unsplash (2)

Grad Split prvi pristupio Programu “Stablu prijatelj!” koji se time obavezao na zelenu tranziciju

GREEN_300_listici_sredina

Ugodniji život za sve građane

Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” lansirala je novi Program namijenjen za lokalne i regionalne samouprave čime će se u zajedničkoj suradnji dodatno revitalizirati zelene površine diljem Hrvatske. Prvi među njima u projekt se ovih dana uključio Grad Split.

Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” lansirala je novi Program namijenjen za lokalne i regionalne samouprave čime će se u zajedničkoj suradnji dodatno revitalizirati zelene površine diljem Hrvatske. Program traje 12 godina, u tri ciklusa po četiri godine. Za svaki ciklus javne jedinice lokalne samouprave dobivaju potvrde da su “Mlađi prijatelj stablu”, “Srednji prijatelj stablu” i “Stariji prijatelj stablu”, ukoliko ispune kriterije za dobivanje priznanja u tom razdoblju. Program je namijenjen isključivo za jedinice lokalne i regionalne samouprave, odnosno za županiju, gradove i općine. “Klimatske promjene već imaju stvarne i mjerljive učinke na ljudsko zdravlje, a samo ih suradnjom možemo smanjiti i neutralizirati”, ističu iz udruge. 

Sljedeći strateške ciljeve koji definiraju dugoročnu zelenu tranziciju osigurat će se kvalitetniji, zeleni, čisti i ugodniji okoliš za građane županije, gradove i općine u Hrvatskoj u projektu “Stablu prijatelj!” Splitski gradonačelnik Ivica Puljak dao je zeleno svjetlo za sudjelovanje u Programu, te se Grad Split prvi uključio u ovaj zeleni projekt od ekološkog nacionalnog značaja. S obzirom da je javnost sve više senzibilizirana u vezi s klimatskim promjenama, pravodobno prepoznavanje vrijednosti sudjelovanja lokalnih i regionalnih samouprava u Programu, koji je u skladu s nacionalnom strategijom razvoja, pridonijeti će izgradnji međusobnog povjerenja, stvaranju kolektivnog zadovoljstva zajednice te skretanju pozornosti na pitanja od ekološke javne važnosti.

Javna potvrda zajednice sudionicima Programa, koji će uzastopno sudjelovati u njemu, od velikog je značaja i poticaja na daljnje poduhvate u zajedničkom cilju. Takvo je djelovanje potrebno nagraditi. Udruga uključenima u Program dodjeljuje javna priznanja. U tom pogledu pravodobno prepoznavanje lokalnih (područnih) potreba, trendova, vlastitih prednosti i slabosti ključno je za pretvaranje izazova i novih mogućnosti u razvojne prilike, ali i za jačanje otpornosti društva i njegove veće spremnosti za suočavanje s nepredvidivim okolnostima onih postojećih i nadolazećih klimatskih promjena.

Moguće je ispuniti i upitnik o vašim lokalnim potrebama kako bi se vaše povratne informacije bolje ukomponirale u novi projekt. Ovim upitnikom želi se dati mogućnost sudjelovanja građana u pitanjima vezanima uz planiranje. Pozdravljamo zelene odluke i uključenje u Program, vjerujemo kako će uskoro primjer slijediti i mnoge druge lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj. Sve potrebne kontakte udruge možete pronaći ovdje

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.