Dr. Jane Goodall treba vašu pomoć u svojoj najvažnijoj misiji do sada

GREEN_300_listici_sredina

Prva ljubav poznate etologinje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Etologinja i zaštitnica prirode svoju strast i glas pretočila je u "Trees for Jane", masovni napor da se posadi i zaštiti jedan od najdragocjenijih resursa Zemlje.

Kada je dr. Jane Gooddall bila djevojčica koja je odrastala u Bournemouthu u Engleskoj, jedna od njezinih najboljih prijateljica bila je bukva u njezinom dvorištu na koju se penjala, čitala joj priče i s njom dijelila tajne. Upravo je iz njezine krošnje prvi put sanjala o životu u šumi. Nakon što je svoj život posvetila proučavanju i zaštiti ugroženih životinja diljem svijeta, 87-godišnja primatologinja sada koristi svoj glas i platformu kako bi zaštitila, očuvala i njegovala tu svoju ranu ljubav – stabla.

Jane Goodall službeno se pridružila globalnim naporima da se suprotstavi klimatskim promjenama s planom sađenja bilijun stabala unutar jednog desetljeća. Njezina inicijativa “Trees for Jane” surađuje s kampanjom “Trillion Tree Campaign”, inicijativom koju vodi njemačka nevladina organizacija Plant-for-the-Planet, i 1t.org, projekt Svjetskog ekonomskog foruma koji podržava izvršni direktor Salesforcea Marc Benioff, kako bi se postigao cilj bilijun stabala do 2030. Ako ovi zajednički napori ostvare cilj, povećao bi se broj drveća na Zemlji za oko jednu trećinu u odnosu na danas.

No, dok bi sadnja drveća u tako velikim razmjerima mogla odvojiti ogromne količine ugljika, postoji zabrinutost oko mogućih društvenih i ekoloških utjecaja, osobito ako se drveće sadi na štetu domaćih ekosustava ili ako se zemljište namijenjeno sadnji oduzme od lokalnih zajednica. Daljnje brige uključuju koje će se vrste koristiti i hoće li stabla preživjeti dovoljno dugo da sekvestriraju ugljik i priušte stanište za divlje životinje. Iz tih razloga, “Trees for Jane” uključuje smjernice za projekte sadnje drveća i organizacije koje će podržavati te savjetodavno tijelo. Goodall je također savjetovala Trillion Tree Campaign i 1t.org o tome kako osigurati da se napori za sadnju drveća poduzmu odgovorno.

“Zaštita i obnova šuma jedan je od najučinkovitijih načina za smanjenje najtežih negativnih učinaka klimatskih promjena. Nijedna tehnologija nije učinkovitija od drveća i šuma kada je u pitanju apsorpcija ugljičnog dioksida, sprječavanje gubitka vode i erozije te održavanje otpornih bioraznolikih ekosustava koji koriste ljudima, životinjama i klimi. Kupuje nam malo više vremena dok se zalažemo za ubrzanje prijelaza s fosilnih goriva na čistiju energiju i provedbu drugih korisnih promjena za rješavanje klimatske krize.”, rekla je Goodall u jednom intervjuu.

Potičemo sve da posjete TreesforJane.org kako bi naučili kako podržati zaštitu i obnovu drveća i šuma. Donacije svih razina uistinu pomažu onima na terenu koji rade težak posao. Web stranica također nudi mogućnost sadnje vlastitog stabla. Osim pomoći okolišu, inspirirati ljude da se brinu o drveću nevjerojatno je važno za naše osobno zdravlje, posebno u urbanim područjima gdje drveće čisti zrak, donoseći ljepotu, radost, hlad i mnoge druge dobrobiti.
Kada donirate sredstva ili posadite stablo, dobit ćete digitalni certifikat kao priznanje za vaš jednostavan, ali bitan doprinos pomoći našem planetu da ponovno postane zelen. Svaki certifikat će sadržavati vaše ime, datum donacije ili registracije stabla te osobni serijski broj koji se koristi za praćenje globalnog sudjelovanja. Svaki certifikat će također biti elektronički potpisan od strane Jane Goodall.

PHOTOS BY: Guliver Image; Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.