Houtouwan – napušteni ribarski grad u kojem živi samo priroda

GREEN_300_listici_sredina

Više od trideset godina samoće

Gotovo 60 kilometara istočno od Šangaja smjestio se gradić Houtouwan na otoku Shengshan. Nekad ribarsko središte, a danas više od 30 godina napušteno selo u kojem je priroda postala najistaknutiji arhitekt.

Istočno od Šangaja smjestio se jedan od 400 otoka u arhipelagu Shengshan. Na ovom kineskom otočiću nalazi se Houtouwan, mjesto okruženo brežuljcima koje je nekad bilo važno ribarsko odredište, a od devedesetih godina zjapi prazno. Da više od trideset godina tamo ne živi nitko, svjedoči tome i mnoštvo zelene vegetacije koja je zauzela čitav prostor i od njega napravila jedan sasvim poseban prizor.

Sve što je nekad predstavljalo kuće, ceste, zgrade i dvorišta sad je obraslo mahovinom, travom i drvećem što je počelo pobuđivati znatiželju mnogih turista koji od 2015. godine dolaze u obilazak ovog napuštenog kineskog otoka.

U ovom selu u kojem sada živi samo majka priroda, nekada je živjelo gotovo 3,000 stanovnika koji su za život zarađivali u najvećoj mjeri od ribolova koji je tamo itekako bio cijenjen. Međutim, zbog sve bržeg razvoja Kine i svih njenih tehnologija, Houtouwan je počeo zaostajati za drugima, a sve veći brodovi sve su teže pristajali u ovo malo selo. Sve to nije utjecalo samo na ekonomski segment, već i i na druge segmente svakodnevice kao što je pristup liječniku, dovoženje hrane i osnovnih namirnica i drugo. Upravo zbog toga stanovnici sela bili su primorani ostaviti svoje mjesto i potražiti svoj novi dom van ovog otoka.

Mjesto je trenutno turistička atrakcija gdje se moguće otisnuti uz kupnju ulaznice, a neki su se stanovnici vratili u napušteno mjesto ne bi li bili turistički vodiči koji zarađuju prodajom vode turistima – jedina stvar koja se može kupiti u ovoj najzelenijoj oazi na otoku, za koju se tamošnje vlasti nadaju kako će još dugo ostati ovako netaknuta bez upliva ljudske ruke.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.