Houtouwan – napušteni ribarski grad u kojem živi samo priroda

GREEN_300_listici_sredina

Više od trideset godina samoće

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Gotovo 60 kilometara istočno od Šangaja smjestio se gradić Houtouwan na otoku Shengshan. Nekad ribarsko središte, a danas više od 30 godina napušteno selo u kojem je priroda postala najistaknutiji arhitekt.

Istočno od Šangaja smjestio se jedan od 400 otoka u arhipelagu Shengshan. Na ovom kineskom otočiću nalazi se Houtouwan, mjesto okruženo brežuljcima koje je nekad bilo važno ribarsko odredište, a od devedesetih godina zjapi prazno. Da više od trideset godina tamo ne živi nitko, svjedoči tome i mnoštvo zelene vegetacije koja je zauzela čitav prostor i od njega napravila jedan sasvim poseban prizor. Sve što je nekad predstavljalo kuće, ceste, zgrade i dvorišta sad je obraslo mahovinom, travom i drvećem što je počelo pobuđivati znatiželju mnogih turista koji od 2015. godine dolaze u obilazak ovog napuštenog kineskog otoka.

U ovom selu u kojem sada živi samo majka priroda, nekada je živjelo gotovo 3,000 stanovnika koji su za život zarađivali u najvećoj mjeri od ribolova koji je tamo itekako bio cijenjen. Međutim, zbog sve bržeg razvoja Kine i svih njenih tehnologija, Houtouwan je počeo zaostajati za drugima, a sve veći brodovi sve su teže pristajali u ovo malo selo. Sve to nije utjecalo samo na ekonomski segment, već i i na druge segmente svakodnevice kao što je pristup liječniku, dovoženje hrane i osnovnih namirnica i drugo. Upravo zbog toga stanovnici sela bili su primorani ostaviti svoje mjesto i potražiti svoj novi dom van ovog otoka.

Mjesto je trenutno turistička atrakcija gdje se moguće otisnuti uz kupnju ulaznice, a neki su se stanovnici vratili u napušteno mjesto ne bi li bili turistički vodiči koji zarađuju prodajom vode turistima – jedina stvar koja se može kupiti u ovoj najzelenijoj oazi na otoku, za koju se tamošnje vlasti nadaju kako će još dugo ostati ovako netaknuta bez upliva ljudske ruke.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.