Lipa3-1030x687

“Belina lipa” u Visokom, jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, bit će očuvana. Evo točno kako…

GREEN_300_listici_sredina

Oplemenjivanje šumskog drveća

Ovaj vrijedan i rijedak primjerak starog stabla lipe prije 780 godina zasadio je kralj Bela IV. Arpadović, a danas se njezini geni čuvaju u Arboretumu Opeka.

Jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, Belina lipa u Visokom, kao i jedinstveni primjerak koprivolisne lipe iz Arboretuma Opeka u Vinici, bit će očuvani za buduće generacije, zahvaljujući projektu očuvanja genofonda zaštićenih i znamenitih stabala na području Varaždinske županije. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije uključila se u ovaj projekt koji Zavod za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo Hrvatskog šumarskog instituta provodi više od deset godina na području cijele Hrvatske.

Cilj projekta je spriječiti odumiranje zaštićenih stabala koja ne samo da su nagrižena zubom vremena, nego na njih nepovoljno utječu i intenzivne klimatske promjene, od sve češćih temperaturnih ekstrema, preko iznenadnih oborina, pa do dugih sušnih i kišnih razdoblja. Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta u utorak su stigli u Visoko kako bi prikupili vegetativne izbojke, tzv. plemke s Beline lipe.

 

“Te će plemke cijepiti na već pripremljene podloge, čime će se u konačnici dobiti stablo jednakih genetskih obilježja kao i matično stablo”, pojasnila je Sanja Kopjar iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

Belina lipa u Visokom stara je oko 780 godina, a prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je 1242. godine bježao pred Tatarima u Dalmaciju. Upravo je po Beli IV. dobila ime, a zbog svojeg velikog kulturno-povijesnog značaja zaštićena je još 1966. godine. Očuvanje genofonda Beline lipe od velikog je značaja za lokalnu sredinu i Varaždinsku županiju, istaknuo je župan Anđelko Stričak, naglasivši kako je iznimno važno očuvati bioraznolikost, posebno u vrijeme klimatskih promjena.

„Zahvaljujući vrijednom projektu očuvanja genofonda, geni ovog spomenika prirode u Visokom bit će očuvani, baš kao i geni jedinstvene koprivolisne lipe u Arboretumu Opeka”, kazao je župan Stričak.

Izvor: okolis.hina.hr

PHOTOS BY: okolis.hina.hr; Zaštita prirode Dubrovačko-neretvanske županije / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.