Valentina je svoj hobi pretvorila u uspješan posao: ‘Odlučila sam krenuti u smjeru uzgoja hrane koja jača imunitet’

GREEN_300_listici_sredina

Mikropovrće ima znatno više nutrijenata nego 'odraslo' povrće

Danas je sve jača osviještenost o ulozi hrane u očuvanju zdravlja, a naglasak se sve više stavlja na eko i organski uzgoj. Valentina Merz, vlasnica OPG-a Etix-eko, odlučila se na ekološki uzgoj mikropovrća koje znatno više obiluje nutrijentima nego 'odraslo' povrće, a dostupno je cijele sezone jer se uzgaja u zatvorenom prostoru.

Za klice ste sigurno čuli, ali jeste li čuli za mikropovrće ili microgreens? Riječ je o vrlo hranjivim biljkama, koje se mogu uzgojiti na ekološki način, a dostupne su cijele godine. Izvor su zdravlja i korisnih nutrijenata, a možete ih jesti same, stavljati u salate i sendviče, dodati u malo ohlađena variva i juhe. I ako ste se pitali kako doći do ovako genijalne namirnice, ne morate ići daleko, OPG Etix-eko, čija je vlasnica 43-godišnja Valentina Merz, uvijek na raspolaganju ima svježe i ekološki uzgojeno mikropovrće koje može stići i na vašu kućnu adresu.

Mikropovrće

Valentina Merz je s obitelji počela uzgajati mikropovrće još prije nekoliko godina, ali tada je to bilo samo za njihove vlastite potrebe, iz hobija. Kako su se uvjerili u benefite ovoga mikrobilja na ljudski organizam, 2022. godine počeli su mikropovrće uzgajati i za prodaju. Od ekoloških proizvoda u OPG-u Exit-eko uzgajaju još američku i sibirsku borovnicu, a koja je bogat izvor vitamina A, C i E, kalcija, željeza, kalija, flavonoidima te ima gotovo tri puta više antioksidansa nego divlja borovnica i više vitamina C od naranče.

Valentina se nije oduvijek bavila uzgojem biljaka, imala je tvrtku za proizvodnju i prodaju tekstila, bavila se raznim administrativnim poslovima, pa i organizacijom evenata, no uvijek se vraćala prirodi, a rad u vrtu i uzgoj eko hrane oduvijek su je privlačili. Evo što o ideji, počecima i izazovima u ekološkom uzgoju kaže vlasnica OPG-a Exit-eko Valentina Merz.

Što vas je potaknulo baš na uzgoj mikropovrća?

Na uzgoj microgreensa me posebno motivirao njihov utjecaj na ljudski organizam zbog njihove visoke nutritivne vrijednosti. Kao odgovor na potrebe u ovim novim vremenima, u kojima su česte alergija i intolerancija na hranu kod djece i odraslih, odlučila sam krenuti u smjeru uzgoja hrane koja jača imunitet i otpornost organizma.

mikropovrće

Mikropovrće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, što mu daje važnu ulogu u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja, te je brzo dostupan izvor vitamina.

U čemu je razlika između običnih klica i mikropovrća?

Razlika je u načinu uzgoja i vremenu berbe. Klice konzumiramo nakon 3-5 dana, dok mikrobilje beremo nakon 7-21 dan. Jedna od vidljivih razlika je u lišću jer klice ne tvore pravo lišće dok mikropovrće razvija pravo lišće i zato mu je potrebna svjetlost. Mikropovrće ima više vlakana u odnosu na klice. Mikropovrće konzumiramo tako da ga režemo iznad razine tla i jedemo i stabiljku i lišće, tj. listovi kotiledona koji su prvi pravi listovi.

Je li uzgoj zahtjevan? Je li vam bila potrebna velika početna investicija?

Uzgoj je zahtjevan na početku, dok još učimo i upoznajemo kako pristupiti uzgoju pojedine vrste mikrobilja. Potrebno je osigurati određene uvjete kako bi mikropovrće raslo i apsorbiralo hranjive sastojke iz sjemena , tla i svjetlosti koja omogućuje fotosintezu.

Potrebna investicija na samom početku nije velika jer uzgoj kao hobi ne zahtijeva puno prostora te ga svatko može za svoje potrebe sam proizvesti. Kasnije, kod ozbiljnijeg uzgoja, trebalo bi osigurati određene higijenske uvjete kako bi konačan proizvod bio u skladu s potrebama tržišta.

mikropovrće

Koliko je velik prostor na kojem uzgajate mikropovrće?

Zaštićen prostor koji je opremljen za uzgoj mikropovrća prostire se na 120 kvadratnih metara, što nam osigurava neometanu i kontinuiranu proizvodnju raznih vrsta mikrobilja koje imamo u ponudi.

Ima li veze godišnje doba i vremenske prilike s uzgojem mikropovrća?

Ako je uzgoj u zaštićenom prostoru s osiguranim uvjetima uzgoj, odvija se neovisno o godišnjem dobu.

Kakvo sve mikropovrće uzgajate?

Uzgajamo razne vrste koje se razlikuju po boji , obliku i okusu. Tako, imamo ljute, blage i srednje pikantne okuse. Neke od vrsta su crvena rotkvica, daikon, kres, rozi radič, piskavica, mungo grah, alfa alfa, brokula, rukola, lan, grašak, cikla, bosiljak, gorušica, komorač, korabica crvena, korijander, suncokret, vlasac i druge po narudžbi.

Kako se može jesti mikropovrće i u kojim se jelima može kombinirati?

Mikropovrće je najbolje jesti sirovo i svježe ubrano jer tako ne dolazi do nikakvog gubitka hranjivih tvari. Kombiniranje s raznim jelima je jednostavno jer ga koristimo kao dodatak jelima te ga samo dodajemo u salate, sendviče, posipamo na juhe i razna jela, kao dodatak ili dekoraciju, ovisno o okusu koji želimo postići, koristimo ljute ili blage okuse.

mikropovrće

Jesu li ljubitelji zdrave hrane čuli za vas? Možete li živjeti od svog OPG-a?

Mnogi ljubitelji zdrave hrane su čuli za nas te su nam upravo njihove reakcije bile poticaj za daljnji rast i razvoj na tržištu kroz ponudu visokohranjive hrane kao što je mikrobilje. Sudjelovali smo na raznim manifestacijama i sajmovima kako bismo približili  ovu super hranu sve većem broju ljudi.

Istaknite neke vrste najtraženijeg mikropovrća i njegove benefite?

Posebno bih istaknula, kao najtraženije mikropovrće, naš mix mikropovrća koje ima razne okuse te svatko može u svoj obrok dodati okus koji želi, a benefiti su višestruki jer sadrži cijeli spektar vitamina, minerala, antioksidansa, i to čak do 60 puta više nego “odraslo” povrće. Mikropovrće brokule po nekim istraživanjima ima antitumorsko djelovanje te ga je svakako dobro uvrstiti u jelovnik. Naš uzgoj je prvenstveno ekološki te je mikrobilje sigurno za jelo jer nije tretirano pesticidima i sličnim štetnim sredstvima.

Prodajete li preko dostave ili imate svoje prodajno mjesto?

Prodajemo preko dostave, a preuzimanje bilja je moguće i kod nas uz prethodnu narudžbu željene vrste mikropovrća, a naše poljoprivredno gospodarstvo Etix-eko možete naći i na tržnici Dolac.

Koji su vam bili najveći izazovi u pokretanju vlastitog posla?

Izazovi u pokretanju novog posla uvijek postoje i većim djelom su vezani uz raznu dokumentaciju i potrebne dozvole te certifikate koje smo ishodili jer je u njih potrebno uložiti vrijeme i upornost. Najvažnije je vjerovati u sebe i u svoj proizvod, bez obzira na sve prepreke na koje nailazimo u svom poslovanju.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Privatni arhiv / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.