‘Gdje je SMS upozorenja?’: Građani bijesni, projekt koštao 8,3 milijuna eura, a jučer nitko nije bio obaviješten

GREEN_300_listici_sredina

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama zakazao?

Na pitanje je li trebalo obavijestiti građane na moguću opasnost, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kaže da se javnost već dva dana obavještava o olujnom nevremenu u Hrvatskoj.

Nezapamćeno olujno nevrijeme pogodilo je u srijedu u poslijepodnevnim satima cijelu Kontinentalnu Hrvatsku.

Podsjetimo, olujno nevrijeme rušilo je brojna stabla, kidalo i nosilo reklamne plakate, kranove od dizalica, krovove… Praktički, sve pred sobom.

Dva su ljudska života izgubljena u Zagrebu, a jedan u Slavoniji, u općini Cernik u Brodsko-posavskoj županiji. Nevrijeme je pogodilo nekoliko županija, no najviše ozlijeđenih i najveća šteta nastala je u glavnom gradu. Iz bolnica pristižu informacije o gotovo 100 ozlijeđenih građana.

I dok se materijalna šteta još uvijek sanira, brojni su se građani već jučer putem društvenih mreža pitali: “Zašto nismo dobili SMS upozorenja sustava Civilne zaštite'”.

‘Gdje je poruka?’

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) je sustav upozorenja o kriznim situacijama. Riječ je o projektu vrijednom 8,3 milijuna eura, a koji je Europska unija sufinancirala s 7,1 milijuna eura bespovratnih sredstava. U svibnju su građani primili tzv. “testnu poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i zbunjivanje”.

Jučer, pak, poruka nije stigla.

“SMS poruke putem SRUUK-a nisu ni upućene. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj proces je pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva”, kazao je danas na HRT-u Davor Spevec, načelnik Sektora 112 Civilne zaštite.

Na pitanje je li trebalo obavijestiti građane na moguću opasnost, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut također u programu HRT-a, pak, kaže da se javnost već dva dana obavještava o olujnom nevremenu u Hrvatskoj.

“Naravno, prenosimo ono što struka za meteorološke aktivnosti kaže. Prenosimo te aktivnosti preko društvenih mreža, medija, portala”, rekao je za HRT te zaključio kako SRUUK još uvijek “nije u funkcijskom planu”.

“To smo proveli testiranje u lipnju. U proceduru donošenja upućen je prijedlog pravilnika o stupanju ranog upozoravanju stanovništva, što podrazumijeva mišljenje nadležnih tijela, u ovome slučaju se radi o DHMZ-u”, objasnio je.

Sinoć je Trut na RTL-u kazao da je na snazi bilo narančasto upozorenje.

DHMZ: Crveno upozorenje

No, kako i stoji na službenom Facebook profilu Ravnateljstva civilne zaštite MUP RH, Državni hidrometeorološki zavod izdao je jučer crveno upozorenje za karlovačku i zagrebačku regiju.

Kako nam je kazala meteorologinja Tea Blažević, upozorenja se ažuriraju konstantno sukladno vremenskim (ne)prilikama. Ujutro je na snazi bilo narančasto upozorenje, ali Državni hidrometeorološki zavod podigao je razinu upozorenja na crveno prije oluje.

‘Što je s turistima?’

Osim toga, u trenutku kada su brojni turisti u Hrvatskoj, mnogi komentiraju kako je od iznimne važnosti da u službenim obavijestima Civilna zaštita informacije šalje i na engleskom jeziku.

Do sada su sve informacija objavljivali isključivo na hrvatskom jeziku.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Screenshot/HRT, Twitter / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.